Ten zwyczajny z pozoru deser zawróci ci w głowie, jeśli dodasz do niego sos z Calvadosem. Składniki: ● 6 dużych winnych jabłek ● ¾ szkl. brązowego cukru ● ½ szkl. rodzynek ● ½ łyżeczki cynamonu ● ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ● łyżka masła. Na sos: ● 50 g cukru pudru ● 20 g masła ● ½ łyżeczki mąki ● 80 ml soku jabłkowego ● łyżka Calvadosu. Odetnij spód i wierzch jabłka. Wydrąż środek. W miseczce zalej rodzynki wrzątkiem na 10 minut, żeby zmiękły. Następnie odsącz je i połącz z cukrem, gałką i cynamonem. Wypełnij tą masą środki każdego jabłka, a na wierzch każdego połóż ½ łyżeczki masła. Piecz przez ok. 30 min w temp. 180 st. C. Na patelni podgrzej na średnim ogniu cukier, aż zrobi się z niego karmel. Wymieszaj go z masłem. Wlej sok jabłkowy i doprowadź do wrzenia. Zagęść mąką, na koniec zdejmij z ognia i dodaj Calvados. Polej sosem jabłka. CZEKOLADA NICZYM Z FABRYKI WILLY’EGO WONKI Uchodzący za królestwo słodyczy nowojorski sklep Dylan’s Candy Bar, dostarczy ci swoje łakocie pod same drzwi. Należący do córki projektanta Ralpha Laurena Dylan’s Candy Bar wygląda jak przeniesiony z filmu Tima Burtona „Charlie i fabryka czekolady”. Kupisz w nim tysiące czekolad, batoników, gum do żucia, pralinek i innych łakoci. Maja różne kształty, kolory, smaki, a przede wszystkim bajkowe opakowania. Teraz możesz je zamówić do Polski i spróbować jak smakują. Wystarczy, że zadzwonisz do sklepu. Więcej informacji na www.dylanscandybar.com.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Jak sprawić sobie bajkową przyjemność"}],"seoMetadata":{"title":"Jak sprawić sobie bajkową przyjemność","description":"Czy zastanawiałaś się kiedyś, co jadły postacie z twoich ulubionych bajek? My odkryliśmy co i podpowiemy ci, jak to zrobić (albo gdzie to zdobyć).","metaTitle":"Jak sprawić sobie bajkową przyjemność","metaDescription":"Czy zastanawiałaś się kiedyś, co jadły postacie z twoich ulubionych bajek? My odkryliśmy co i podpowiemy ci, jak to zrobić (albo gdzie to zdobyć).","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"jablko","sourceName":"fot. Shutterstock","title":"jablko","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-cd83e5a.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jak-sprawic-sobie-bajkowa-przyjemnosc/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jak-sprawic-sobie-bajkowa-przyjemnosc/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jak-sprawic-sobie-bajkowa-przyjemnosc/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Jak sprawić sobie bajkową przyjemność","article":{"id":"81720","description":"Czy zastanawiałaś się kiedyś, co jadły postacie z twoich ulubionych bajek? My odkryliśmy co i podpowiemy ci, jak to zrobić (albo gdzie to zdobyć).","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["jabłka"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Jak%20sprawi%C4%87%20sobie%20bajkow%C4%85%20przyjemno%C5%9B%C4%87","tweet":"Jak%20sprawi%C4%87%20sobie%20bajkow%C4%85%20przyjemno%C5%9B%C4%87","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-cd83e5a.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jak-sprawic-sobie-bajkowa-przyjemnosc/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jak-sprawic-sobie-bajkowa-przyjemnosc/#Article","@type":"Article","description":"Czy zastanawiałaś się kiedyś, co jadły postacie z twoich ulubionych bajek? My odkryliśmy co i podpowiemy ci, jak to zrobić (albo gdzie to zdobyć).","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-cd83e5a.jpeg?resize=500,366","width":500,"height":366}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jak-sprawic-sobie-bajkowa-przyjemnosc/"},"name":"Jak sprawić sobie bajkową przyjemność","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jak-sprawic-sobie-bajkowa-przyjemnosc/","dateModified":"2024-09-18T00:14:44+02:00","datePublished":"2011-11-16T10:00:00+01:00","headline":"Jak sprawić sobie bajkową przyjemność","keywords":"jabłka","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"81720","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2011-11-16T09:00:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["jablka"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"81720","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["jablka"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["jablka"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"jablko","sourceName":"fot. Shutterstock","title":"jablko","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-cd83e5a.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"jablka","display":"jabłka","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"971776","content_title":"Jak sprawić sobie bajkową przyjemność","content_type":"article","publication_date":"2011-11-16T09:00:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":81720,"contentName":"Jak sprawić sobie bajkową przyjemność","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jak-sprawic-sobie-bajkowa-przyjemnosc/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["jabłka"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jak-sprawic-sobie-bajkowa-przyjemnosc/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"81720"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":4,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":["historie"],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
PIECZONE JABŁKA Z KROPLĄ CALVADOSU Ten zwyczajny z pozoru deser zawróci ci w głowie, jeśli dodasz do niego sos z Calvadosem. Składniki: ● 6 dużych winnych jabłek ● ¾ szkl. brązowego cukru ● ½ szkl. rodzynek ● ½ łyżeczki cynamonu ● ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ● łyżka masła. Na sos: ● 50 g cukru pudru ● 20 g masła ● ½ łyżeczki mąki ● 80 ml soku jabłkowego ● łyżka Calvadosu. Odetnij spód i wierzch jabłka. Wydrąż środek. W miseczce zalej rodzynki wrzątkiem na 10 minut, żeby zmiękły. Następnie odsącz je i połącz z cukrem, gałką i cynamonem. Wypełnij tą masą środki każdego jabłka, a na wierzch każdego połóż ½ łyżeczki masła. Piecz przez ok. 30 min w temp. 180 st. C. Na patelni podgrzej na średnim ogniu cukier, aż zrobi się z niego karmel. Wymieszaj go z masłem. Wlej sok jabłkowy i doprowadź do wrzenia. Zagęść mąką, na koniec zdejmij z ognia i dodaj Calvados. Polej sosem jabłka. CZEKOLADA NICZYM Z FABRYKI WILLY’EGO WONKI Uchodzący za królestwo słodyczy nowojorski sklep Dylan’s Candy Bar, dostarczy ci swoje łakocie pod same drzwi. Należący do córki projektanta Ralpha Laurena Dylan’s Candy Bar wygląda jak przeniesiony z filmu Tima Burtona „Charlie i fabryka czekolady”. Kupisz w nim tysiące czekolad, batoników, gum do żucia, pralinek i innych łakoci. Maja różne kształty, kolory, smaki, a przede wszystkim bajkowe opakowania. Teraz możesz je zamówić do Polski i spróbować jak smakują. Wystarczy, że zadzwonisz do sklepu. Więcej informacji na www.dylanscandybar.com.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.