Jak jeść kaki?
Owoce te znane są też jako persymony czy hurmy. Przeczytaj jak się do nich dobrać.

Owoce kaki są coraz bardziej popularne na naszych stołach. Mają słodki smak, a wyglądem przypominają pomidora. Są też bardzo zdrowe, zawierają szereg witamin, obniżają poziom cholesterolu i działają antynowotworowo. Owoc ten pochodzi z Chin i jest uprawiany w Azji oraz południowych rejonach USA.
Kupując kaki wybieraj owoc o jednolitym kolorze, kolor skórki może mieć różny odcień od żółtego po czerwony. Wybierajmy te najciemniejsze egzemplarze. Owoc przed zjedzeniem myjemy, następnie obieramy tak jak jabłko. Można je też jeść ze skórką. Owoc w środku jest jednolity i całkowicie jadalny, nie ma nasion czy ogryzka. Jest miękki, przypomina brzoskwinię z puszki.
Owoce kaki można jeść samodzielnie, a także dodawać do sałatek owocowych. Dzięki pięknej nasyconej barwie jest on bardzo dekoracyjny. Słodki smak przypomina nieco śliwkę. Kaki można też używać do przygotowania przetworów – dżemów czy galaretek. Jeśli twoje kaki ma cierpki smak oznacza, że nie jest jeszcze dojrzałe.
Są one jednak dość kaloryczne, w 100g znajdziemy 69 kcal.
Polecane
„Mama haruje jak wół za najniższą krajową, a ojciec zbija bąki. Jak długo jeszcze mamy jeść najtańszą pasztetową?”
„Teściowa wpadła na grilla wystrojona jak stróż w Boże Ciało. Zamiast jeść kiełbasę, robiła z siebie gwiazdę disco polo”
„Mama haruje jak wół za najniższą krajową, a ojciec zbija bąki. Jak długo jeszcze mamy jeść najtańszą pasztetową?”
„Teściowa wpadła na grilla wystrojona jak stróż w Boże Ciało. Zamiast jeść kiełbasę, robiła z siebie gwiazdę disco polo”
„Mąż kupował sobie drogie gadżety, a dzieci karmił pasztetem z promocji. Mamy jeść stary chleb kosztem jego zachcianek”
„Ten sknera kupował tani pasztet i szary papier toaletowy. Musiałam jeść margarynę, bo masło to dla niego fanaberia”
„Chciałem być bogaty i jeść krewetki z kawiorem, więc zrobiłem coś strasznego. Mama nigdy mi tego nigdy nie wybaczy”
Nie wolno jeść na cmentarzu. Babcia z Lubelszczyzny zdradza, że to przyciąga pecha
„45 lat temu porzuciłam szanse na luksusowe życie. Wolę do końca jeść tanią kiełbasę, niż zgnić z dziadem, którego nie kocham”
„W naszym domu można jeść z podłogi, ale nie ma w nim już miłości. Żona wytarła ją razem z kurzem”
„Mój kochanek zamiast jeść ze mną żurek, świętował ze swoją drugą rodziną. Jego żonę i dzieci poznałam osobiście”
Pokrzywa, choć parzy, może być pyszna! Sprawdź, jak jeść ją w przystępnej formie
Współpraca reklamowa
„Pierwszy raz w życiu popełniłem ciężki grzech, by dzieci miały, co jeść. Byłem gotowy ponieść karę, ale nie musiałem”
Ten owoc kojarzy się z sercem nie tylko z wyglądu. Przyniesie ci potężne uczucie, ale pod 1 warunkiem
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa