Jak jeść awokado?
Ten egzotyczny owoc jest już u nas bardzo popularny, Zaleca się go nawet jeść codziennie, bo zawiera bardzo zdrowe tłuszcze.

Wciąż jednak wiele osób omija go szerokim łukiem, bo nie wie jak to się je. A jest to bardzo proste!
Kupując awokado wybierajmy owoce miękkie, są one już dojrzałe i najlepsze do spożycia. Jeśli trafimy na owoce twarde to nic straconego. Wystarczy włożyć je go pojemnika z jabłkami lub do papierowej torebki i szczelnie zamknąć na kilka dni. Po tym czasie awokado powinno być już miękkie.
Dojrzały owoc kroimy wzdłuż ostrym nożem. Pamiętajmy, że w środku owocu jest duża pestka i należy ją „okroić” dookoła. Owoc rozdzielamy na pół. Jeśli mamy zamiar zjeść cały wyciągamy pestkę, jeśli nie zostawiamy ją w jednej połówce. Dzięki temu awokado po schowaniu do lodówki nie zrobi się ciemne jak np. banan.
Z rozkrojonego owocu ściągamy skórkę. Jeśli awokado jest dojrzałe skórka powinna odchodzić z łatwością i dać się usunąć nawet palcami.
Awokado jemy pokrojone na kanapce, jako składnik sałatek, koktajli lub przepysznego sosu guacamole. Można też stosować je zamiast masła bo jest bardzo kremowe!
Przepisy z awokado
Polecane
„Mama haruje jak wół za najniższą krajową, a ojciec zbija bąki. Jak długo jeszcze mamy jeść najtańszą pasztetową?”
„Teściowa wpadła na grilla wystrojona jak stróż w Boże Ciało. Zamiast jeść kiełbasę, robiła z siebie gwiazdę disco polo”
„Mama haruje jak wół za najniższą krajową, a ojciec zbija bąki. Jak długo jeszcze mamy jeść najtańszą pasztetową?”
„Teściowa wpadła na grilla wystrojona jak stróż w Boże Ciało. Zamiast jeść kiełbasę, robiła z siebie gwiazdę disco polo”
„Mąż diabła miał za skórą i w Boże Ciało zażądał rozwodu. A krzyż mu na drogę, mam dosyć tej farsy”
„Ten sknera kupował tani pasztet i szary papier toaletowy. Musiałam jeść margarynę, bo masło to dla niego fanaberia”
„Mąż kupował sobie drogie gadżety, a dzieci karmił pasztetem z promocji. Mamy jeść stary chleb kosztem jego zachcianek”
„Po wygranej w totka mieliśmy żyć w pałacu i jeść ślimaki. Zamiast tego przeżyliśmy horror i pogrzebaliśmy marzenia”
„W Toskanii teściowa płaciła za wszystko i fundowała mi darmową krytykę. Wolę jeść truskawki na działce, byle bez niej”
„Chciałem być bogaty i jeść krewetki z kawiorem, więc zrobiłem coś strasznego. Mama nigdy mi tego nigdy nie wybaczy”
„Złapałam się za głowę, gdy zobaczyłam, co każą mi jeść na weselu wnuczki. To jest brak poszanowania dla polskiej tradycji”
Nie wolno jeść na cmentarzu. Babcia z Lubelszczyzny zdradza, że to przyciąga pecha
„45 lat temu porzuciłam szanse na luksusowe życie. Wolę do końca jeść tanią kiełbasę, niż zgnić z dziadem, którego nie kocham”
„W naszym domu można jeść z podłogi, ale nie ma w nim już miłości. Żona wytarła ją razem z kurzem”
„Mój kochanek zamiast jeść ze mną żurek, świętował ze swoją drugą rodziną. Jego żonę i dzieci poznałam osobiście”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa