Jajka na szpinaku
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 165 kcal

Opublikowano: 20.03.2005, 14:49
Reklama
Składniki na 6 porcji
Reklama
- 1/2 kg świeżego szpinaku
- po strąku żółtej i czerwonej papryki
- 2 łyżki orzeszków pinii
- sok z 1 cytryny
- 6 łyżek oleju
- łyżka musztardy sarepskiej
- 6 jajek 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz, cukier
Reklama
Szpinak dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Duże liście pokroić na mniejsze kawałki.
Papryki umyć, pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, pokroić w paski. Orzeszki zrumienić na patelni bez tłuszczu.
Musztardę i sok z cytryny utrzeć, dolewając stopniowo olej. Sos przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Szpinak, paprykę i orzeszki wymieszać, polać sosem.
1/2 l wody i ocet zagotować. Jajka wybijać na talerzyk, zsuwać do wrzątku. Gotować 4 minuty, wyjąć łyżką cedzakową.
Sałatkę rozłożyć na 6 talerzyków, na wierzchu ułożyć jajka.
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane
Historie
„Teść nawet na Wielkanoc nie mógł darować sobie złośliwości. Zaraz po żurku zaserwował jajka z majonezem i jadem”
15.04.2025, 16:30
Historie
„Matka zrobiła aferę o jajka. Miałam jej dość. Wielkanocne pisanki doprowadziły mnie do ostateczności”
08.04.2025, 13:15
Historie
„Teść nawet na Wielkanoc nie mógł darować sobie złośliwości. Zaraz po żurku zaserwował jajka z majonezem i jadem”
15.04.2025, 16:30
Historie
„Matka zrobiła aferę o jajka. Miałam jej dość. Wielkanocne pisanki doprowadziły mnie do ostateczności”
08.04.2025, 13:15
28.03.2024, 10:00
Duchowość
Jajko – symbol życia, odrodzenia i początków. Co jeszcze oznaczają i skąd się wzięły wielkanocne jajka?
08.03.2024, 16:31
31.01.2024, 22:00
01.12.2022, 14:16
25.10.2022, 10:00
Kuchnia
Jajka faszerowane całkowicie po polsku według przepisu Magdy Gessler. Takie jajka faszerowane na Wielkanoc to niebo w gębie!
01.04.2022, 16:00
Rytuały i przesądy
Zrób to po zjedzeniu jajka w Wielkanoc. Inaczej będziesz miał pecha przez cały rok
03.04.2023, 13:35
05.04.2022, 15:52
Kuchnia
Wielkanocne sałatki: 5 hitów na wielkanocny stół. Są przepyszne, kolorowe, a do tego niezwykle oryginalne!
05.04.2022, 15:30
Kuchnia
Wielkanocne menu Magdy Gessler. Złote rady i przepisy na dania wielkanocne, które goszczą na stole restauratorki. Jest pysznie!
29.03.2022, 16:00
Kuchnia
Lekka kolacja – 5 pomysłów na pyszną i zdrową kolację. Te propozycje skradły nasze kubki smakowe!
07.01.2022, 15:00
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa