● 4 jajka ● 4 białka ● 350 g cukru ● 300 ml jogurtu naturalnego ● 100 g masła orzechowego ● 400 g mąki ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 2 kg jabłek ● sok z połowy cytryny ● 5 łyżek orzechów ziemnych ● opakowanie cukru waniliowego ● masło do formy 1. Z trzech jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z jednym całym jajkiem, 200 g cukru, jogurtem i masłem orzechowym. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać ją do masy orzechowo-jajecznej. Formę wysmarować masłem i wypełnić ciastem. 2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Skropić je sokiem z cytryny, następnie ułożyć na cieście. Orzechy arachidowe dość grubo posiekać. 2 łyżki orzechów rozsypać na cieście. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 30 minut. 3. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo resztę cukru i cukier waniliowy. Pianę rozłożyć na warstwie jabłek. Ciasto wstawić znów do piekarnika na 20–25 minut (temperaturę zmniejszyć do 160°C). Upieczone ciasto posypać pozostałymi orzechami. Gdy nieco przestygnie, pokroić na porcje.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"openWebRatingEnabled":false,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.kobieta.pl:443"},{"label":"Styl życia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/"},{"label":"Jabłecznik z orzechową bezą"}],"seoMetadata":{"title":"Jabłecznik z orzechową bezą","description":"Szarlotka to niekwestionowana królowa jesiennych wypieków. Tę wyróżnia fistaszkowy smak i złocista piana na wierzchu.","metaTitle":"Jabłecznik z orzechową bezą","metaDescription":"Szarlotka to niekwestionowana królowa jesiennych wypieków. Tę wyróżnia fistaszkowy smak i złocista piana na wierzchu.","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"shutterstock_55134172","sourceName":"fot. Shutterstock","title":"shutterstock_55134172","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-2b4b3bd.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-z-orzechowa-beza/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-z-orzechowa-beza/","canonicalUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-z-orzechowa-beza/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","tak-zyjemy"],"subcategory":["article"],"channel":"tak-zyjemy","title":"Jabłecznik z orzechową bezą","article":{"id":"62112","description":"Szarlotka to niekwestionowana królowa jesiennych wypieków. Tę wyróżnia fistaszkowy smak i złocista piana na wierzchu.","type":"article","author":"redakcjakl","tags":["ciasta","gotowanie","jabłecznik"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","twitter","pinterest","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Jab%C5%82ecznik%20z%20orzechow%C4%85%20bez%C4%85","tweet":"Jab%C5%82ecznik%20z%20orzechow%C4%85%20bez%C4%85","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-2b4b3bd.jpeg","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-z-orzechowa-beza/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-z-orzechowa-beza/#Article","@type":"Article","description":"Szarlotka to niekwestionowana królowa jesiennych wypieków. Tę wyróżnia fistaszkowy smak i złocista piana na wierzchu.","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-2b4b3bd.jpeg?resize=500,366","width":500,"height":366}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-z-orzechowa-beza/"},"name":"Jabłecznik z orzechową bezą","url":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-z-orzechowa-beza/","dateModified":"2024-09-17T22:11:25+02:00","datePublished":"2010-10-11T09:00:00+02:00","headline":"Jabłecznik z orzechową bezą","keywords":"ciasta, gotowanie, jabłecznik","publisher":{"@type":"Organization","name":"Kobieta.pl","url":"https://www.kobieta.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":42,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/58/2024/04/kobieta-logo-primary2-fa242e6.svg?resize=228,42","width":228}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"62112","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"redakcjakl","publish_date":"2010-10-11T07:00:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["ciasta","gotowanie","jablecznik"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","tak-zyjemy"],"channel":"tak-zyjemy","format":"standard","pageid":"62112","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["ciasta","gotowanie","jablecznik"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","tak-zyjemy"]},{"key":"tags","value":["ciasta","gotowanie","jablecznik"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":366,"width":500,"alt":"shutterstock_55134172","sourceName":"fot. Shutterstock","title":"shutterstock_55134172","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-2b4b3bd.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia"},"taxonomy":"category"},{"slug":"tak-zyjemy","display":"Styl życia","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"ciasta","display":"ciasta","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"gotowanie","display":"gotowanie","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"jablecznik","display":"jabłecznik","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":".XdAfWdwB_6mYT5KSlnGr4XBroGFNhsKUVnuscDogkb.X7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"968838","content_title":"Jabłecznik z orzechową bezą","content_type":"article","publication_date":"2010-10-11T07:00:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":62112,"contentName":"Jabłecznik z orzechową bezą","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-z-orzechowa-beza/","pageType":"Content","siteCategory":"Kobieta.pl/Tak-zyjemy/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"kobieta-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Styl życia","Kuchnia"],"keywords":["ciasta","gotowanie","jabłecznik"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"kobieta","schemaId":"https://www.kobieta.pl/tak-zyjemy/kuchnia/jablecznik-z-orzechowa-beza/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"62112"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Kobieta.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":".cDmQmMy0l5bPEAnX08d9Hi6Pi9okLrTr8joB_glidz.E7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"dd523670968d53be9e30dab7521d5397","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":4,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":["historie"],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":false,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"Promocja","categoryLabels":"hide","categories":["wspolpraca-reklamowa"],"tags":[],"tagsOperators":"","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"landscape","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":true,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":8,"numberOfCardsToShowInViewport":4,"pinnedContent":[]},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"944195871a8e622d8c045656b6cdb3bb","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
PORCJA: 292 kcal PRZYGOTOWANIE: 75 minut NA OK. 15 PORCJI
● 4 jajka ● 4 białka ● 350 g cukru ● 300 ml jogurtu naturalnego ● 100 g masła orzechowego ● 400 g mąki ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 2 kg jabłek ● sok z połowy cytryny ● 5 łyżek orzechów ziemnych ● opakowanie cukru waniliowego ● masło do formy 1. Z trzech jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z jednym całym jajkiem, 200 g cukru, jogurtem i masłem orzechowym. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać ją do masy orzechowo-jajecznej. Formę wysmarować masłem i wypełnić ciastem. 2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Skropić je sokiem z cytryny, następnie ułożyć na cieście. Orzechy arachidowe dość grubo posiekać. 2 łyżki orzechów rozsypać na cieście. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 30 minut. 3. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo resztę cukru i cukier waniliowy. Pianę rozłożyć na warstwie jabłek. Ciasto wstawić znów do piekarnika na 20–25 minut (temperaturę zmniejszyć do 160°C). Upieczone ciasto posypać pozostałymi orzechami. Gdy nieco przestygnie, pokroić na porcje.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.