Reklama

SKŁADNIKI:
● 3 udka
● kostka warzywna
● liść laurowy
● ziarna pieprzu
● 30 dag swieżych grzybów
● 2 cebule
● 4 łyżki masła
● sól
● pieprz
● 3 łyżki kaszy jeczmiennej
● sok z cytryny
● szklanka kremówki
● natka
● 25 dag makaronu
● 4 jabłka
● cynamon
● cukier
Udka umyj, zalej 2,5 l wrzątku, wrzuć kostkę warzywną, liść laurowy i ziarenka pieprzu, gotuj na małym ogniu 15 min. Wyjmij mięso i odłóż na jutro. Grzyby oczyść, opłucz, pokrój. Posiekane cebule zeszklij na połowie masła. Wrzuć grzyby, uduś do miękkości, przypraw. Przełóż do wywaru, zagotuj. Wsyp kaszę, gotuj 5 min. Przypraw sokiem z cytryny, zabiel paroma łyzkami smietany, posyp natka. Makaron ugotuj. Jabłka podziel na czastki, usun pestki. Udus na reszcie masła, ułóż na makaronie. Podaj z ubitą z cukrem resztą kremówki, oprósz cynamonem.
NASZA RADA: Makaron będzie równie smaczny, jeśli podasz go z białym serem wymieszanym ze śmietana, cukrem i cynamonem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama