Fasola hit jesiennej kuchni
O tej porze roku najczęściej kupujemy suche ziarna, które wymagają moczenia przed gotowaniem. Zalewamy je zatem zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Potem wodę zmieniamy na świeżą (w ten sposób fasola stanie się lżej strawna), a ziarna gotujemy (ok. godziny, czas zależy od gatunku ziaren; na sałatkę może być krótszy). Solimy pod koniec gotowania. Większość odmian fasoli dostępna jest też w puszce. Błyskawicznie można z niej zrobić sałatkę, farsz (np. do naleśników), a także zagęścić zupę.

Jaś
Hit polskiej kuchni.Delikatna, o „masłowym”smaku, najczęściej przyrządza się ją po bretońsku (z boczkiemi pomidorami),choć pyszna jest też sama (np. z masłem). Świetna do barszczu.
Czerwona
Wyrazista w smaku, jest niezwykle ceniona w kuchni meksykańskiej, gdzie służy m.in.jako nadzienie kukurydzianych placków. Ugotowana i przetarta może być też składnikiem sosów i farszów.
Barlotto
Włoska fasola w charakterystyczne cętki (świetnie prezentuje się w sałatkach). Do jej gotowania warto dodawać suszone zioła (np. tymianek), które wzbogacą smak.
Flageolet
Francuska odmiana fasoli (wykorzystuje się jeszcze niedojrzałe ziarna). Najłatwiej kupić ją w puszce. Wspaniale smakuje zapiekana w śmietanowym sosie.
Perłowa
Podobna w smaku do „Jasia”, najlepiej jednak nadaje się na zupy i sałatki. Możesz ją również dodawać do duszenia mięsa, a nawet robić z niej pyszne kotlety.
Czarna
Jej ciemna okrywa kontrastuje z białym środkiem. Popularna w Ameryce Łacińskiej, u nas sprzedawana jest głównie w puszkach. Doskonała na sałatkę.
Aduki
Pochodzi z Chin, gdzie przerabia się ją również na mąkę. Ma wyrazisty smak i zachowuje ładny kształt po ugotowaniu. Można dodawać ją do sałatek, farszów.
1 z 7

jas
2 z 7

czerwona
3 z 7

barlotto
4 z 7

flageolet
5 z 7

perlowa
6 z 7

czarna
7 z 7

aduki
Polecane
„Zapach żółtej fasolki szparagowej przyciągnął ciekawskiego sąsiada. Od tamtego dnia wpadał nie tylko w porze obiadowej”
„Teściowa przyniosła mi pękaty worek zielonej fasolki szparagowej. Myślałam, że to prezent, ale byłam w wielkim błędzie”
„Zapach żółtej fasolki szparagowej przyciągnął ciekawskiego sąsiada. Od tamtego dnia wpadał nie tylko w porze obiadowej”
„Teściowa przyniosła mi pękaty worek zielonej fasolki szparagowej. Myślałam, że to prezent, ale byłam w wielkim błędzie”
„Teściowa zakopała cały spadek na grządce z fasolką szparagową. Bała się złodziei, ale okradł ją ktoś najbliższy”
Weź z kuchni i wsyp do zamiokulkasa. Jeśli wyrośnie jak na drożdżach, Fortuna będzie ci sprzyjać
„Mama uważa, że w kuchni należy iść z duchem czasu. To, co podała na wigilijny stół, przeszło wszelkie oczekiwania”
Słowiańska wróżba świąteczna zapewni ci miłość. Wykorzystaj 1 składnik, który na pewno masz w kuchni
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa