Drinki pełne witamin
Przed nami kilka miesięcy warzywno-owocowego szaleństwa. Zapachy i smaki kuszą, by ciepły, letni wieczór zamienić w eleganckie garden party. Ze znajomymi, w ogrodzie wypróbuj orzeźwiające koktajle z nietypowymi składnikami. Na zdrowie!

- glamour
Podajemy wam kilka najnowszych przepisów na modne, letnie drinki. Dobrze komponują się z alkoholem, ale i bez wzmocnienia smakują świetnie. Wszystkie z ogórkiem w roli głównej. Sezon przecierania i dogadzania sobie rozpoczął się na dobre!
ZIELONA ETIUDA
2 ogórki ½ filiżanki listków świeżej mięty
50 ml zielonej herbaty
100 ml żubrówki
sok z 1 limonki
szczypta cukru
kostki lodu
Zmiksuj obrane, wypestkowane ogórki z listkami mięty, cukrem i kostkami lodu. Dodaj zimną herbatę, sok z limonki oraz żubrówkę. Wlej do szklanek, udekoruj listkiem mięty.
ARBUZOWO-OGÓRKOWA MARGARITA
2 ogórki
2 kawałki arbuza
pół filiżanki listków mięty
sok z limonki
1 łyżka likieru Cointreau
100 ml ginu Finsbury
½ łyżeczki cukru kostki lodu
Zmiksuj w blenderze ogórka (bez pestek) z arbuzem i miętą. Dodaj pozostałe składniki.
MAYFAIR
1 ogórek
sok z 2 cytryn
50 ml ginu
szczypta cukru
Zmiksuj ogórka, dodaj wyciśnięty sok z cytryn, gin (np. Finsbury), cukier. Wlej do szklanki wypełnionej lodem.
GAZPACHO
1 świeży ogórek
1 pomidor
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
mała butelka soku pomidorowego odrobina Tabasco
½ łyżki sosu Worcestershire
100 ml wódki Bols
sól i czarny pieprz
kostki lodu
Obierz pomidora, ogórka i paprykę. Usuń pestki. Zmiksuj warzywa z czosnkiem i połową soku pomidorowego. Przelej wszystko przez drobne sitko, wlej do dzbanka, dodaj pozostały sok, Tabasco, sos Worcestershire, wódkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj, wstaw do lodówki. Przed podaniem wrzuć kilka kostek lodu.