10 jajek 15 dag cukru 2 opakowania cukru waniliowego 3/4 l śmietany kremówki 2. na lody truskawkowe: 1/3 lodów waniliowych 25 dag świeżych truskawek 3. na lody czekoladowe: 1/3 lodów waniliowych tabliczka gorzkiej czekolady (min. 85% kakao) 2 łyżki białego rumu 4. do dekoracji: świeże truskawki gotową polewa czekoladowa [adsense]
1 Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Śmietanę ubij na sztywno i razem z pianą połącz z utartymi żółtkami. 2 Masę podziel na trzy równe części. Jedną odstaw, drugą zmiksuj z truskawkami, trzecią z rozpuszczoną i schłodzoną czekoladą oraz rumem. Rozłóż do trzech naczyń, przykryj je folią aluminiową i wstaw do lodówki, aby wszystkie masy lekko stężały. 3 Na dnie szklanej, prostokątnej formy rozsmaruj najpierw lody czekoladowe, na nich waniliowe, a na górze truskawkowe. Całość wstaw do zamrażarki przynajmniej na 5 godzin. Wyłóż na talerz, polej polewą czekoladową i udekoruj świeżymi truskawkami.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
1. na lody waniliowe: 10 jajek 15 dag cukru 2 opakowania cukru waniliowego 3/4 l śmietany kremówki 2. na lody truskawkowe: 1/3 lodów waniliowych 25 dag świeżych truskawek 3. na lody czekoladowe: 1/3 lodów waniliowych tabliczka gorzkiej czekolady (min. 85% kakao) 2 łyżki białego rumu 4. do dekoracji: świeże truskawki gotową polewa czekoladowa [adsense]
1 Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Śmietanę ubij na sztywno i razem z pianą połącz z utartymi żółtkami. 2 Masę podziel na trzy równe części. Jedną odstaw, drugą zmiksuj z truskawkami, trzecią z rozpuszczoną i schłodzoną czekoladą oraz rumem. Rozłóż do trzech naczyń, przykryj je folią aluminiową i wstaw do lodówki, aby wszystkie masy lekko stężały. 3 Na dnie szklanej, prostokątnej formy rozsmaruj najpierw lody czekoladowe, na nich waniliowe, a na górze truskawkowe. Całość wstaw do zamrażarki przynajmniej na 5 godzin. Wyłóż na talerz, polej polewą czekoladową i udekoruj świeżymi truskawkami.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.