Cytrynowe szaszłyki
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Grillowanie: ok. 20 minut
Porcja: 430 kcal

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 60 dag mięsa baraniego z udźca lub chudego wieprzowego
- 8 łyżek oliwy
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- 6 łyżek soku z cytryny
- listek laurowy
- olej do posmarowania tacek
- sól, pieprz, oregano
Oliwę połączyć z winem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Dodać łyżeczkę oregano i rozkruszony listek laurowy.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę jednakowej wielkości, włożyć do miski i polać marynatą. Przykryć i wstawić na 12 godzin do lodówki. Kilkakrotnie przemieszać.
Pokrojone mięso osączyć z marynaty, ponabijać na szpadki do szaszłyków. Ułożyć na natłuszczonych aluminiowych tackach i grillować około 20 min, często obracając.
Szaszłyki podawać z sałatką z papryki, pomidorów, czerwonej cebuli i sera feta.
Polecane
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa