CRÈME de la CRÈME - desery z amaretto i orzechami
Czas na deser czy desery na czas? I jedno, i drugie! Przyrządzamy je błyskawicznie, delektujemy się smakiem. Powoli, absolutnie się nie spiesząc...

Opublikowano: 31.03.2011, 13:00
Reklama
Przepisy dla 4 osób
● tabliczka gorzkiej czekolady
● 1/2 kostki masła
● 1/2 szklanki kremówki
● 200 g serka mascarpone
● 4 łyżki likieru baileys
● lody śmietankowe
● 4 łyżki świeżo zaparzonego espresso lub innej bardzo mocnej kawy
● spora garść orzechów włoskich
Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Kremówkę ubijamy, łączymy z mascarpone i bailey- sem. Krem i lody wkładamy do pucharków, wlewamy do każdego po łyżce espresso, wrzucamy orzechy i polewamy sosem czekoladowym.
DESER Z AMARETTO I AMARETTI Zbieżność nazw nieprzypadkowa!
● 1/2 l jogurtu naturalnego
● serek homogenizowany naturalny
● szczypta cynamonu
● 4 łyżki brązowego cukru
● 4 łyżki gotowego musu z jabłek
● 40 ml likieru amaretto (migdałowego)
● kilkanaście ciasteczek amaretti (migdałowych)
Jogurt mieszamy z serkiem homogenizowanym, cynamonem, brązowym cukrem i musem jabłkowym. Dolewamy amaretto. Na dno szklanych pucharków wrzucamy połowę pokruszonych ciasteczek, na nich umieszczamy krem jogurtowy. Posypujemy resztą ciasteczek.
KAWA + KARDAMON
Do deseru – aromatyczna kawa. To już druga dzisiaj? Nie ma problemu, dwa łyki nikomu nie zaszkodzą. Wlewamy do rondelka pół litra wody, wsypujemy 4 łyżki świeżo zmielonej kawy, cukier (tyle, ile lubimy) i pół łyżeczki kardamonu w proszku. Gotujemy, a gdy płyn zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia. Mieszamy i przecedzamy do dzbanka przez filtr.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...
Loading...