Clafoutis
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 40 min
Porcja: 300 kcal

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 1/2 kg wiśni
- 3/4 szklanki mąki
- 8 łyżek cukru
- 3 jajka
- 300 ml mleka
- cukier puder
- masło do formy
- sól
Wiśnie umyć, osączyć (lepiej nie drylować, żeby nie puściły soku). Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier i dodać szczyptę soli, wymieszać.
Jedno żółtko oddzielić od białka. Do mąki wbić pozostałe jajka, dodać żółtko, zamieszać. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając (powinno powstać gładkie ciasto, podobne do naleśnikowego, ale bardziej gęste). Przykryć, odstawić.
Żaroodporną okrągłą formę wysmarować masłem, włożyć wiśnie.
Białko ubić na sztywno. Ciasto delikatnie wymieszać z pianą, wyłożyć na wiśnie. Piec 40 minut w temperaturze 200 st C. Nieco przestudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać na zimno lub gorąco.
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa