Ciasteczka słoneczka
Wielkanocne ciastka według przepisu Ewy Wachowicz. Porcja: 270 kcal Przygotowanie: 55 minut Na 8 porcji

Ciasto:
- 400 g mąki
- 250 g masła
- 2 żółtka
- łyżka śmietany
Lukier: - 2 białka
- 200 g cukru pudru
Masa: - 2 jajka
- 100 g cukru
- kostka masła
- kieliszek spirytusu
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Dekoracja: - 200 g wiórków kokosowych lub siekanych orzechów włoskich
Mąkę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i śmietanę, ciasto zagnieść rękami. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować na placek o grubości 2–3 mm. Wykrawać z niego okrągłe ciasteczka.
Białka z cukrem ucierać, aż powstanie gęsta masa. Posmarować nią ciasteczka z jednej strony i piec ok. 15 minut w 180°C. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.
Jajka z cukrem ubić na parze. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać partiami krem jajeczny, a na końcu spirytus i kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody.
Każde ciasteczko po stronie bez lukru posmarować kremem i skleić z drugim ciasteczkiem lukrem na zewnątrz. Boki posmarować kremem i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub orzechach.

Przepis według pomysłu Ewy Wachowicz
Polecane
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa