Ciasta ze śliwkami - migdałowa tarta
Ten smakołyk robi się prawie sam. Kruche ciasto jest gotowe dosłownie w kilka minut, wystarczy dodać owoce i polewę.
Porcja: 370 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 16 porcji
- 250 g mąki
- 8 łyżek cukru
- 125 g masła
- 3 łyżki wody
- 300 ml naturalnego jogurtu
- 2 jajka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 400 g węgierek
- 3 łyżki płatków migdałowych
Tłuszcz do formy mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru, masłem i 3 łyżkami zimnej wody. Zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą. Wstawić na 30 minut do lodówki. Jogurt wymieszać z jajkami, resztą cukru, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. Ciasto lekko rozwałkować i wylepić nim posmarowaną tłuszczem formę do tarty. Ponakłuwać widelcem.piec ok. 15 minut w 200°c. Śliwki opłukać, przekroić na pół. po usunięciu pestek ułożyć na podpieczonym spodzie. Zalać przygotowanym kremem. posypać płatkami migdałowymi. piec jeszcze 25–30 minut.
Nasza rada: tarta będzie też świetnie smakowała, upieczona bez kremu.wystarczy na podpieczonym spodzie ułożyć śliwki, a następnie wierzch posypać cukrem (np. brązowym lub grubym białym) i migdałowymi płatkami. obłożoną owocami tartę pieczemy jeszcze ok. 20 minut.
Sprawdź tez inne ciasta ze śliwkami
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa