Chłodniki
Pora odkryć bogactwo i różnorodność ich smaków: słodkich z owoców, pikantnych z warzyw, a nawet – z nutą alkoholu. Znajdzie się coś na każdą temperaturę...

- Naj
Z MARCHEWKI Z FETĄ
30 dag ugotowanej marchewki zmiksuj z posiekaną cebulą, sokiem z 1 pomarańczy i ok. 1/2 l letniego bulionu warzywnego z kostki. Przypraw do smaku cynamonem, solą i pieprzem. Schłodź w lodówce. Podawaj z pokrojoną w kostkę fetą.
ORIENTALNY Z MIĘTĄ
2 banany obierz, pokrój, zmiksuj z posiekanym strączkiem chili i 1 l gęstego jogurtu naturalnego. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj z pokrojonym w kostkę bananem, schłodź. Posyp posiekanymi listkami mięty.
Z KALAREPKI Z CZOSNKIEM
2 kalarepki i świeży ogórek obierz, posiekaj. 3/4 warzyw zmiksuj z 2 szklankami jogurtu naturalnego, 2 szklankami śmietany 12%, 2 posiekanymi ząbkami czosnku i 2 łyżkami posiekanego kopru. Przypraw solą i białym pieprzem. Posyp resztą rozdrobnionych warzyw i koperkiem.
JABŁKOWY Z WINEM
1/2 kg jabłek uduś w 1/3 l wody z 5 goździkami i szczyptą cynamonu, przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z 2 szklankami słodkiego białego wina i łyżeczką soku z cytryny, duś 30 min. Schłodź, zmiksuj ze szklanką kremówki.
Z BOTWINY I RZODKIEWEK
Pęczek botwinki posiekaj, wrzuć do wrzątku z łyżką soku z cytryny, gotuj 15 min. Odcedź, ostudź. Pęczek rzodkiewek i 2 ogórki zetrzyj. Po 1/2 pęczka kopru i szczypioru posiekaj. Wszystkie składniki zalej 1 l kefiru. Przypraw solą i pieprzem, schłodź przed podaniem.
Z RZODKIEWKAMI
2 cukinie zmiksuj z 1/2 pęczka szczypioru, 1/2 pęczka koperku, szklanką śmietany 18% i 1,5 szklanki wody. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 1 godz. Podawaj z kawałkami rzodkiewki.
Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH
1/2 kg posiekanych ogórków i 1/2 l zalewy z nich gotuj 10 min. Ostudź, wymieszaj ze szklanką zsiadłego mleka i śmietany 22%, łyżką posiekanego kopru, szczypioru i natki. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem. Posyp orzechami.
SZCZAWIOWY Z JAJKIEM
3 szklanki serwatki zagotuj, zagęść łyżką mąki roztartej z odrobiną wody, ostudź. 1/2 kg szczawiu podduś we własnym sosie, schłodź. Zmiksuj z serwatką, szklanką śmietany 22% i 1/2 pęczka koperku. Posól, schłodź. Podawaj z jajkiem na twardo.
POMIDOROWY Z BAZYLIĄ
Posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku podsmaż z 2 pomidorami bez skórki i czerwoną papryką. Zalej 300 ml bulionu warzywnego i 3/4 l soku pomidorowego, duś 15 min. Wsyp trochę pokruszonego chleba. Zmiksuj, przypraw do smaku.
OWOCOWY Z MAKARONEM
1 kg miękkich, mieszanych drobnych owoców oczyść, zalej 1,5 l wody, posłódź do smaku cukrem pudrem, zagotuj. Ostudź, zmiksuj z 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%. Podawaj z ugotowanym makaronem i listkami mięty.