Cebula w roli głównej
Nie obejdą się bez niej śledzie, befsztyk i niejedna sałatka. Ale może być ona nie tylko skromnym dodatkiem do głównego dania, ale też jego najważniejszym składnikiem.

Do przyrządzenia potraw możemy wykorzystywać nie tylko tradycyjną żółtą cebulę, ale również inne odmiany tego warzywa. Na przykład czerwona, o delikatnym, lekko słodkawym smaku jest idealnym składnikiem surówek i sałatek. Białą, o soczystym miąższu szczególnie poleca się do faszerowania. Doskonale nadaje się też na zupę, która dzięki niej zyskuje delikatny, słodkawy posmak. Szalotka, mała podłużna lub okrągła cebulka wspaniale zaostrza smak sosu, w którym dusimy mięso. Niezależnie od rodzaju cebuli, zawsze kroimy ją ostrym nożem, by uniknąć wyciekania soku. Jeżeli chcemy, by cebula miała łagodniejszy smak, trzeba ją po posiekaniu polać wrzątkiem i osączyć. Chipsy w panierce Porcja: 231 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Dla 4 osób 2-3 cebule, 3 łyżki mąki, łyżeczka przyprawy warzywnej, 3-4 łyżki oleju, łyżeczka mielonych ziaren sezamu, 2 łyżki bułki tartej, 2 jajka Cebule obrać, opłukać, osuszyć. Pokroić w średniej grubości krążki. Mąkę wymieszać z przyprawą warzywną, obtaczać w niej krążki cebuli. Ziarna podprażyć na suchej patelni, wsypać do salaterki, wymieszać z bułką tartą. Jajka roztrzepać widelcem. Zanurzać w nich krążki cebuli, posypywać bułką tartą wymieszaną z ziarnami sezamu, smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Chipsy podawać jako przekąskę lub dodatek do piwa. Zupa z chrupiącą bagietką Porcja: 253 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 4 osób 3 duże cebule, 4 łyżki masła, łyżka mąki, łyżeczka soli, 3 szklanki wody, biały pieprz, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 50 g tartego żółtego sera, 4 kromki bagietki Cebule obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach masła, oprószyć mąką, lekko zrumienić. Mieszając, dolewać powoli wodę. Dodać sól i dużą szczyptę pieprzu. Gotować ok. 20 minut. Do zupy wlać wino i wsypać ser, wymieszać. Zupę rozlać do bulionówek. Wstawić na 10 minut do mocno rozgrzanego piekarnika. Resztę masła rozgrzać. Podsmażyć na nim bagietkę (z obu stron, na złoty kolor). Podawać z zupą. Z mięsnym farszem Porcja: 277 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Dla 4 osób 4 duże cebule, łyżka oleju, 50 g mielonej wieprzowiny, jajko, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, chilli, suszony tymianek, łyżeczka margaryny Cebule obrać, opłukać. Odciąć "czapeczkę", cebule wydrążyć, zostawiając grube ścianki. Zalać wrzątkiem. Gotować ok. 4 minut, osączyć. Wydrążony miąższ i "czapeczki" drobno posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać mięso, chwilę razem dusić. Gdy mięso z cebulą lekko wystygnie, wbić jajko, wsypać bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem, chilli i tymiankiem, dokładnie wymieszać. Farszem napełnić cebule. Ułożyć w wysmarowanej margaryną formie. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Śródziemnomorski placek Porcja: 434 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 6 osób Ciasto:
1/4 szklanki mleka, 20 g drożdży, 2 szklanki mąki, żółtko, 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli Dodatki:
6 cebul, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich, opakowanie filecików anchois, 100 g czarnych oliwek, świeży tymianek lub rozmaryn (niekoniecznie) Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Dodać żółtko, 2 łyżki oliwy i sól. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Cebule obrać, pokroić w krążki. Podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Podlać 2-3 łyżkami wody, dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz, chwilę dusić. Ciasto rozwałkować. Wylepić nim formę (wcześniej posmarować ją resztą oliwy), obłożyć cebulą, osączonymi z zalewy filecikami i oliwkami. Piec 25 minut w 180 C. Posypać ziołami.
- Więcej czytaj w Claudii 2/2005
- Polecamy stronę: www.mojegotowanie.pl
1 z 1

1200
Polecane
„Rodzina męża zrobiła cyrk z Komunii córki. Miarka się przebrała, gdy szwagier puścił film z moim mężem w roli głównej”
„Mój mąż to z zawodu kanapowiec, a z zamiłowania bałaganiarz. Mam na niego sprytny plan z teściową w roli głównej”
„Materialiści” to najnowszy obraz Celine Song z Dakotą Johnson oraz Pedro Pascalem w rolach głównych
Współpraca reklamowa
„Rodzina męża zrobiła cyrk z Komunii córki. Miarka się przebrała, gdy szwagier puścił film z moim mężem w roli głównej”
„Mój mąż to z zawodu kanapowiec, a z zamiłowania bałaganiarz. Mam na niego sprytny plan z teściową w roli głównej”
6 pomysłów na śniadanie z jajkiem w roli głównej. Jak zrobić idealne jajko w koszulce, szakszukę, czy huevos rancheros? Te przepisy to złoto!
„To miał być weekend nad jeziorem tylko we dwoje. Trafiłam na biesiadę miłośników disco polo i smażonej cebuli. Litości”
„Za zdrady męża postanowiłam odpłacić się wystawną kolacją. Danie główne dostał w kopercie z pieczątką kancelarii”
„Teściowa bez ustanku nawozi moje życie pretensjami. Jej nie podoba się nawet to jak kroję cebulę”
„Na wymarzonej randce czułem się jak na wspólnym krojeniu cebuli. Ukochana zamiast mnie całować, płakała za swoim eks”
„Jedną plotką wujek zmienił chrzciny mojego syna w imprezę rozwodową. Główną rolę w tym przedstawieniu zagrał mój mąż”
„Armand”– norweski kandydat do Oscara z genialną rolą Renate Reinsve. W tym filmie prawda miesza się z kłamstwem
Zwierzęta w snach wyznaczają kierunek, w którym warto podążać. Pełnią też rolę duchowych przewodników
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa