Cebula w roli głównej
Nie obejdą się bez niej śledzie, befsztyk i niejedna sałatka. Ale może być ona nie tylko skromnym dodatkiem do głównego dania, ale też jego najważniejszym składnikiem.

Do przyrządzenia potraw możemy wykorzystywać nie tylko tradycyjną żółtą cebulę, ale również inne odmiany tego warzywa. Na przykład czerwona, o delikatnym, lekko słodkawym smaku jest idealnym składnikiem surówek i sałatek. Białą, o soczystym miąższu szczególnie poleca się do faszerowania. Doskonale nadaje się też na zupę, która dzięki niej zyskuje delikatny, słodkawy posmak. Szalotka, mała podłużna lub okrągła cebulka wspaniale zaostrza smak sosu, w którym dusimy mięso. Niezależnie od rodzaju cebuli, zawsze kroimy ją ostrym nożem, by uniknąć wyciekania soku. Jeżeli chcemy, by cebula miała łagodniejszy smak, trzeba ją po posiekaniu polać wrzątkiem i osączyć. Chipsy w panierce Porcja: 231 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Dla 4 osób 2-3 cebule, 3 łyżki mąki, łyżeczka przyprawy warzywnej, 3-4 łyżki oleju, łyżeczka mielonych ziaren sezamu, 2 łyżki bułki tartej, 2 jajka Cebule obrać, opłukać, osuszyć. Pokroić w średniej grubości krążki. Mąkę wymieszać z przyprawą warzywną, obtaczać w niej krążki cebuli. Ziarna podprażyć na suchej patelni, wsypać do salaterki, wymieszać z bułką tartą. Jajka roztrzepać widelcem. Zanurzać w nich krążki cebuli, posypywać bułką tartą wymieszaną z ziarnami sezamu, smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Chipsy podawać jako przekąskę lub dodatek do piwa. Zupa z chrupiącą bagietką Porcja: 253 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 4 osób 3 duże cebule, 4 łyżki masła, łyżka mąki, łyżeczka soli, 3 szklanki wody, biały pieprz, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 50 g tartego żółtego sera, 4 kromki bagietki Cebule obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach masła, oprószyć mąką, lekko zrumienić. Mieszając, dolewać powoli wodę. Dodać sól i dużą szczyptę pieprzu. Gotować ok. 20 minut. Do zupy wlać wino i wsypać ser, wymieszać. Zupę rozlać do bulionówek. Wstawić na 10 minut do mocno rozgrzanego piekarnika. Resztę masła rozgrzać. Podsmażyć na nim bagietkę (z obu stron, na złoty kolor). Podawać z zupą. Z mięsnym farszem Porcja: 277 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Dla 4 osób 4 duże cebule, łyżka oleju, 50 g mielonej wieprzowiny, jajko, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, chilli, suszony tymianek, łyżeczka margaryny Cebule obrać, opłukać. Odciąć "czapeczkę", cebule wydrążyć, zostawiając grube ścianki. Zalać wrzątkiem. Gotować ok. 4 minut, osączyć. Wydrążony miąższ i "czapeczki" drobno posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać mięso, chwilę razem dusić. Gdy mięso z cebulą lekko wystygnie, wbić jajko, wsypać bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem, chilli i tymiankiem, dokładnie wymieszać. Farszem napełnić cebule. Ułożyć w wysmarowanej margaryną formie. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Śródziemnomorski placek Porcja: 434 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 6 osób Ciasto:
1/4 szklanki mleka, 20 g drożdży, 2 szklanki mąki, żółtko, 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli Dodatki:
6 cebul, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich, opakowanie filecików anchois, 100 g czarnych oliwek, świeży tymianek lub rozmaryn (niekoniecznie) Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Dodać żółtko, 2 łyżki oliwy i sól. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Cebule obrać, pokroić w krążki. Podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Podlać 2-3 łyżkami wody, dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz, chwilę dusić. Ciasto rozwałkować. Wylepić nim formę (wcześniej posmarować ją resztą oliwy), obłożyć cebulą, osączonymi z zalewy filecikami i oliwkami. Piec 25 minut w 180 C. Posypać ziołami.
- Więcej czytaj w Claudii 2/2005
- Polecamy stronę: www.mojegotowanie.pl
1 z 1

1200