Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

Reklama
  • 2 serki camembert
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 6 łyżek tartej bułki
  • 1/2 kg śliwek węgierek (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki miodu
  • 100 ml czerwonego wina
  • olej do smażenia
  • kilka goździków
Reklama

Śliwki umyj, osącz, przekrój, wyjmij pestki. Odłóż 1/4, a resztę pokrój i uduś z winem, miodem i goździkami. Gdy będą miękkie, przetrzyj przez sito lub zmiksuj (goździki usuń). Każdy krążek sera pokrój na 4 cząstki. Jajka roztrzep widelcem, na talerzyki wysyp mąkę i tartą bułkę. Panieruj kawałki sera w mące, jajku i tartej bułce. Smaż w głębokim oleju na złoty kolor z obu stron, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj od razu (sera panierowanego nie wolno przetrzymywac zbyt długo ani na patelni, ani przed podaniem, gdyż robi się gumowaty i niesmaczny), polane sosem, z sałatką z pomidorów. Udekoruj odłożonymi śliwkami.

Reklama
Reklama
Reklama