Bitki cielęce z kluseczkami
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 25-30 minut
Porcja: 580 kcal
Składniki na 4 porcje

● 8 sznycli cielęcych (po 8 dag)
● 2 łyżki mąki
● po łyżce oleju i masła
● 25 dag pieczarek
● 150 ml bulionu mięsnego
● 250 ml śmietany
● pęczek szczypiorku
● sól, pieprz
Kluski:
● 1 i 1/3 szklanki (20 dag) mąki
● 2 jajka
● 100 ml mleka
● 2 łyżki masła
● sól
Mięso delikatnie rozbić przez folię, oprószyć mąką, solą i pieprzem.
Masło z olejem rozgrzać w garnku i obsmażyć bitki cielęce po 3 minuty z każdej strony. Wyjąć z garnka, odłożyć, trzymać w cieple.
Grzyby oczyścić, przekroić na pół, usmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa. Włożyć bitki, zalać bulionem mięsnym. Wlać śmietanę, gotować około 10–15 minut, przyprawić solą i pieprzem. Podawać ze spaetzlami, posypać posiekanym szczypiorkiem.
KLUSKI (SPAETZLE): (czytaj: szpecle) mąkę ubić z jajkami, mlekiem i solą. Zagotować dużą ilość osolonej wody i wkładać kluski do wrzątku zeskrobując nożem z wilgotnej deski wprost do garnka. Gotować około 4-5 minut, aż wszystkie wypłyną.
Masło podgrzać na patelni. Spaetzle wyjąć z wody łyżką cedzakową, dobrze osączyć, włożyć na patelnię, obsmażyć na maśle.
Polecane
„Miałam spędzić upojną majówkę z mężem, a użerałam się z matką. Wtargnęła z buciorami do naszego ogrodu i życia”
„Wróciłem z Anglii z podkulonym ogonem i bez grosza przy duszy. Horror zaczął się, gdy znów zamieszkałem z matką”
„Miałam spędzić upojną majówkę z mężem, a użerałam się z matką. Wtargnęła z buciorami do naszego ogrodu i życia”
„Wróciłem z Anglii z podkulonym ogonem i bez grosza przy duszy. Horror zaczął się, gdy znów zamieszkałem z matką”
„Mój mąż to z zawodu kanapowiec, a z zamiłowania bałaganiarz. Mam na niego sprytny plan z teściową w roli głównej”
„Szwagierka działała na mnie hipnotyzująco. Żałuję, że nie skorzystałem z okazji, bo miałbym z nią lepiej niż z żoną”
„Pojechałem na wakacje z żoną, a wróciłem z jej aktem zgonu. Chciałem z nią leżeć na piasku, a nie chować ją w piachu”
„Zamiast magnesika z bursztynkiem przywiozłam z Darłówka prawdziwy skarb. Tylko ja wiem, ile mnie kosztował”
„Romans z sąsiadem miał być antidotum na samotność emerytki. Nie tylko ja korzystałam z jego towarzystwa”
„Poszedłem na grilla u sąsiadów z bloku z uprzejmości. Między kiełbaską, a karkówką poznałem przepis na życiowy sukces”
Wymarzona rutyna pielęgnacyjna z nowym serum z niacynamidem i kremem z filtrem SPF50
Współpraca reklamowa
„Córka przed maturą uciekła z domu z jakimś chłystkiem. Zabrał mi dziecko i zniszczył jej przyszłość”
„Wakacje w Portugalii skończyły się z wielkim hukiem. Tajemnicza koperta uświadomiła mi, z jakim dwulicowym łotrem żyję”
„Zakochałem się w dziewczynie z gór, ale jej tatuś nie chciał zięcia z miasta. Wieśniak z ciupagą mnie nie przegoni”
„Zamiast z żoną wylądowałem na majówce z teściową. Tak się otworzyła, że zdradziła mi jej tajemnicę”
„Rozwiodłam się z mężem, ale wciąż mieszkamy razem. Nie mogę patrzeć, jak migdali się z nową dziewczyną”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa