Beszamelowy
Przygotowanie: 5 minut
Gotowanie: 5-7 minut
Porcja: 140 kcal
Składniki na 4 porcje

● 2 łyżki masła
● 3 łyżki mąki
● 400 ml mleka (ok. 1 i 2/3 szklanki)
● gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Masło włożyć do żaroodpornej miski. Podgrzewać minutę w dużej mocy (ok. 750 W). Wsypać mąkę, wymieszać. Powoli wlewać mleko, cały czas ubijając. Podgrzewać 4-6 minut w dużej mocy, zamieszać w połowie mikrofalowania.
Sos wyjąć, zamieszać, przyprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
NASZA RADA
Mleko możemy zastąpić bulionem warzywnym lub rybnym i wtedy podajemy go do warzyw oraz ryb (możemy także dodać posiekane zioła). Jeśli lubimy bardziej gęsty beszamel, dodajmy jeszcze 2-3 łyżki mąki. Sos beszamelowy podajemy do makaronów i klusek, polewamy nim zapiekanki warzywne, ziemniaczane i makaronowe.
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa