Barszcz wigilijny
Przygotowanie zakwasu: 20 minut
Oczekiwanie: 5 dni
Przygotowanie barszczu: 1 godzina
Porcja: 50 kcal
Składniki na 8 porcji

ZAKWAS:
● buraki i woda w proporcji 1 kg buraków na 3 l wody BARSZCZ:
● 40 dag buraków
● 1 pietruszka
● 1 cebula
● kawałek selera
● 1,2 l wody
● 250 ml zakwasu buraczanego
● 1 łyżka masła
● 1 łyżeczka cukru
● 1 liść laurowy
● 5 ziarenek ziela angielskiego
● sok z cytryny
● sól, pieprz
■ Zakwas:
Do dużego garnka włożyć obrane buraki pokrojone na cienkie plastry. Zalać je letnią przegotowaną wodą. Na wierzchu położyć kromkę żytniego chleba. Garnek przykryć gazą. Jeśli na powierzchni utworzy się piana, należy ją starannie usunąć.
■ Po 4–5 dniach przelać kwas do wyparzonych butelek. Przed zakorkowaniem na wierzch nalać łyżeczkę oliwy. Postawić w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie zepsuje się nawet przez kilka miesięcy.
■ Przygotowanie barszczu (zrobić go w dniu Wigilii): Jarzyny (bez buraków) obrać, opłukać, zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować esencjonalny wywar.
■ Buraki obrać, umyć, pokroić w cienkie paseczki, skropić sokiem cytrynowym, podlać wodą, dodać masło, posolić i dusić 15 minut.
■ Wlać do buraków wywar oraz zakwas buraczany i raz zagotować. Zdjąć z ognia. Odstawić na 30 minut.
■ Przed podaniem barszcz przecedzić przez sito, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Podgrzać do momentu wrzenia, ale nie gotować, bo straci kolor i smak. Ewentualnie dodać jeszcze trochę soku z cytryny.
Polecane
„Pierwszej gwiazdki wypatruję w samotności. Nie mam rodziny, więc wigilijny barszcz doprawiam słonymi łzami”
„Łykałam każdą bajkę mojego kochanka jak wigilijny barszcz, bo go kochałam. W końcu mi się ulało”
„Pierwszej gwiazdki wypatruję w samotności. Nie mam rodziny, więc wigilijny barszcz doprawiam słonymi łzami”
„Łykałam każdą bajkę mojego kochanka jak wigilijny barszcz, bo go kochałam. W końcu mi się ulało”
Wigilijny aniołek obdarzy szczęściem 3 znaki zodiaku. Jeszcze przed świętami ich życie nabierze barw
Koniecznie zrób to w wigilijny poranek. Zapewnisz sobie szczęście na cały nowy rok
„Mama uważa, że w kuchni należy iść z duchem czasu. To, co podała na wigilijny stół, przeszło wszelkie oczekiwania”
Nie stawiaj tego na wigilijnym stole. Ten 1 błąd zniszczy rodzinną atmosferę i nie tylko
„W Wigilię zaprosiłem do domu obcą kobietę. Świąteczna kolacja ze śniadaniem zaowocowała wspólną starością”
Wigilijny przesąd związany z przechodzeniem przez próg. Jeśli złamiesz tę zasadę, pech murowany
„Z firmowej Wigilii mąż wrócił ze wstydliwą pamiątką. Gdy zaczęłam pytać, zaczerwienił się jak świąteczny barszcz”
„Teściowa skrytykowała mój barszcz i pierogi. Chciała zniszczyć nam Święta, ale dałam starej bździągwie do wiwatu”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa