Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 420 kcal

Składniki na 12 porcji
- szklanka cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki ajerkoniaku
- 3/4 szklanki oleju
- 5 jajek
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- tabliczka deserowej czekolady
- 1/4 tabliczki białej czekolady
Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierając wlewać powoli ajerkoniak, potem olej. Na koniec przesiać obie mąki z proszkiem.
Ciasto nałożyć do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec godzinę w temperaturze 180°C. Gdy babka całkowicie wystygnie, wyjąć ją z formy.
Obie czekolady połamać na kawałki i (osobno) stopić na parze. Część czekolady deserowej oraz białą wylać na zimny talerz, odstawić do zastygnięcia. Pozostałą czekoladą polać babkę. Z zastygniętych czekolad zeskrobać szerokie wiórki, ozdobić nimi babkę.
Polecane
„W Wielkanoc zostałam sama jak palec z żurkiem i babką. Syn z żoną postanowili spędzać święta na plaży na Kanarach”
„Jeszcze nie zwiędły hortensje na grobie teściowej, a rodzina już była podzielona. Babka bezczelnie z nas zakpiła”
„W Wielkanoc zostałam sama jak palec z żurkiem i babką. Syn z żoną postanowili spędzać święta na plaży na Kanarach”
„Jeszcze nie zwiędły hortensje na grobie teściowej, a rodzina już była podzielona. Babka bezczelnie z nas zakpiła”
„Zazdrościłem kumplowi, że otacza się pięknymi studentkami. Szybko zrozumiałem, że młode babki lecą tylko na jedno”
„Między żurem a babką wyjawiłam swój sekret. Teściowej szczęka opadła, a mąż się na mnie boczył aż do majówki”
„Babka mojej żony za życia dała mi w kość, a już po śmierci przeszła samą siebie. Spadek był początkiem końca”
„Straciłem głowę dla babki starszej o 10 lat. Dla jej znajomych jestem smarkaczem, a moi kumple nazywają ją mamuśką”
„Nikt nie rozumiał, przez jakie katusze przechodzę. To grupa rezolutnych babek z Facebooka postawiła mnie na nogi”
Babka rumowa w różowym lukrze według przepisu Magdy Gessler. Jak zrobić różowy lukier bez barwników?
„Iza to naprawdę super babka, ale na żonę się nie nadaje. Wolę spędzać z nią gorące chwile, a na obiady wpadać do mamy”
Przyjemność świąt z E.Wedel. Sprawdź czekoladowe bożonarodzeniowe przysmaki!
Współpraca reklamowa
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa