7 x faszerowany pomidor
Teraz są najsmaczniejsze: jędrne, soczyste, aromatyczne, wygrzane słońcem. Można jeść je jak jabłka, po prostu pogryzając. Warto jednak skusić się na pomidory faszerowane. Sprawdzą się idealnie jako zimna albo ciepła przekąska – wygladają elegancko, a przyrządza się je bardzo szybko.

Do pomidora pasuje prawie wszystko: sery, jajka (smażone i na twardo), wędlina, ryby, pieczone mięso, warzywa. A także większość świeżych i suszonych ziół – najlepsze są oczywiście bazylia i oregano. Możesz podawać go na zimno albo na gorąco, zapieczony z żółtym serem albo mozzarellą. Gorący, faszerowany mielonym mięsem, zapieczony z serem i podany z ryżem to świetna propozycja na obiad.
PRZYGOTOWANIE POMIDORÓW:
Umyj je, osusz, zetnij wierzchy. Ostrą łyżeczką wydrąż miąższ, odłóż go do osobnej miseczki (wykorzystasz go do farszów). Pomidory ustaw na misce wydrążoną częścią do do dołu, aby spłynął sok (to ważne, gdyż farsz wtedy nie namięka i ma odpowiednią konsystencję).
1. Z serem żółtym i kiełbasą
Składniki:
15 dag wędzonej kiełbasy, 15 dag żółtego sera, 1/2 puszki zielonego groszku, majonez, listki świeżej bazylii, łyżka oleju
Kiełbasę drobno pokrój, podsmaż na łyżce oleju. Dodaj odsączone groszek, starty na tarce o grubych oczkach żółty ser i posiekany miąższ, wymieszaj z majonezem. Farszem napełnij wydrążone pomidory, przykryj czapeczkami. Udekoruj kleksem majonezu i listkami bazylii.
2. Z jajecznicą
Składniki:
8 pomidorów, 10 dag wędzonego boczku, 4 jajka, szczypior, cebula, sól, pieprz
Boczek pokrój w bardzo drobną kostkę, dodaj posiekaną cebulę, podsmaż razem. Wbij jajka, usmaż jajecznicę. Przypraw sola i pieprzem do smaku, wymieszaj ze szczypiorem, napełnij pomidory.
3. Z tuńczykiem
Składniki:
2 puszki tuńczyka, majonez, cebula, natka, czarne oliwki i kapary, sól, pieprz
Tuńczyka odsącz z zalewy, wymieszaj z posiekana cebulą, posiekanym miązszem pomidorów i majonezem, przypraw do smaku. Farszem napełnij 8 pomidorów. Każdy udekoruj natką, oliwkami i kaparami.
4. Z ryżem i rodzynkami
Składniki:
szklanka ugotowanego ryżu, łyżka rodzynek, cebula, łyżka posiekanych migdałów, 2 łyżki masła, sól, pieprz, szczypta szafranu
Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj posiekany miąższ, ryż, rodzynki, migdały, przyprawy. Farszem napełnij pomidory. Zapiekaj 20 min w temp. 180°C.
5. Z jakiem na grzance
Składniki:
4 pomidory, cebulka, czerwona papryka, 4 jajeczka przepiórcze, 4 grzanki, olej
Paprykę i cebulę posiekaj, włóż na rozgrzany olej. Dodaj miąższ z pomidorów, przypraw, wymieszaj, uduś. Farszem napełnij pomidory. Usmaż sadzone jajka, zrób tosty. Na tostach postaw pomidor, przykryj jajkiem.
6. Z serem na makaronie
Składniki:
8 średnich pomidorów, 8 gniazdek makaronowych, 20 dag szpinaku, 20 dag sera żółtego, tymianek, estragon
Makaron ugotuj wg przepisu. Szpinak zblanszuj, posiekaj, Ser zetrzyj na tarce. Pomidory napełnij serem i szpinakiem. Zapiekaj 7 min w tep. 180°C. Ułóż na makaronie.
7. Dwukolorowe z twarogiem
Składniki:
10 małych pomidorków, 2 kubki twarożku homogenizowanego, szczypio, keczup
Serek podziel na 2 części, jedną wymieszaj z keczupem, druga z posiekanym szczypiorem. Połowę pomidorków napełnij różowym farszem, a połowę zielonym. Oprósz solą. Talerz udekoruj nitkami szczypiorku.
1 z 6

2.pomidor
2 z 6

3.pomidor
3 z 6

4.pomidor
4 z 6

5.pomidor
5 z 6

6.pomidor
6 z 6

7.pomidor
Polecane
„Synowa chciała wyrzucić moje kiszone pomidory, bo śmierdzą piwnicą. Takiej obelgi nie zniosę”
„Zerwałyśmy kontakt ze szwagierką przez pomidory. Gdy wyciągnęłam rękę na zgodę, ona odstawiła cyrk”
„Synowa chciała wyrzucić moje kiszone pomidory, bo śmierdzą piwnicą. Takiej obelgi nie zniosę”
„Zerwałyśmy kontakt ze szwagierką przez pomidory. Gdy wyciągnęłam rękę na zgodę, ona odstawiła cyrk”
„Naturalny nawóz mojej sąsiadki działa na jej pomidory i moje nerwy. Jej złota proporcja to 1:1 odoru i obrzydliwości”
„Zamiast dać wnukowi truskawki, teściowa faszeruje moje dziecko cukierkami. Ta kobieta nie nadaje się na babcię”
Przeżyj swój ‘Oh La La!’ moment, dzięki produktom z limitowanej kolekcji Pantene x Emily in Paris
Współpraca reklamowa
„Kupuję mu pomidory i gotuję obiady, a ten szkodnik nie dokłada się do domowego budżetu. Mój syn to darmozjad”
Mateusz Gessler zdradza swój przepis na faszerowane pomidory w stylu francuskim
Współpraca reklamowa
Jajka faszerowane całkowicie po polsku według przepisu Magdy Gessler. Takie jajka faszerowane na Wielkanoc to niebo w gębie!
„Codziennie przychodził do sklepu i badał każdego pomidora. Myślałam, że jest nieśmiały, a okazał się prawdziwym bohaterem”
Maja Hyży: chociaż zaszła do półfinału czwartej edycji X-Factora, to zawsze pozostawała w cieniu byłego męża. Czym dziś zajmuje się Maja Hyży, mama czwórki dzieci?
Nie sposób nie zauważyć jej w miejskim tłumie! Nowa kolekcja Kasia x Kazar City stories
Współpraca reklamowa
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa