4 x zupa
Rosół – ulubiona zupa większości Polaków, i małych, i dorosłych. Pasuje zarówno na codzienny obiad, jak i na wyszukane menu weselne czy inną uroczystość. I jest bazą do wielu innych pysznych zup.

To fakt: rosół jest najwspanialszą z zup, szczególnie odgrzany następnego dnia, kiedy przejdzie zapachami przypraw i aromatami warzyw i mięsa. Jest wiele szkół gotowania rosołu. Jedna twierdzi, że im więcej gatunków mięs, tym rosół bardziej esencjonalny. Według innej – nie istnieje bez czosnku. Jedni wolą go jeść z makaronem, inni z kaszą, a jeszcze inni z lanymi kluskami. Wszyscy zgodni są do jednego: rosół potrzebuje czasu – musi gotować się powoli, ledwo „mrugać” na ogniu. Inaczej będzie mętny i zupełnie pozbawiony smaku. Jest wspaniałą bazą do innych zup i sosów. Dlatego warto nagotować go więcej, podzielić na porcje i zamrozić.
SKŁADNIKI (6 porcji):
40 dag wołowiny, 30 dag mostka cielęcego, 1/2 kurczaka, włoszczyzna z kapustą włoską, cebula, liść laurowy, grzybek suszony, pieprz, ziele angielskie, zielenina, sól
1. Babciny z makaronem
SKŁADNIKI (6 porcji):
na rosół – jak wyżej, makaron nitki lub cienkie wstążki, łyżka miodu
Wszystkie rodzaje mięsa umyj, włóż do garnka, zalej 2 litrami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zszumuj i posól. Włóż obrane warzywa (bez kapusty i cebuli) i przyprawy. Zagotuj, przykręć ogień i na małym gotuj ok. 1 godz. Włóż kapustę i opaloną nad ogniem cebulę. Gotuj jeszcze 20 min. Przelej przez gęste sito, wymieszaj z miodem. Podawaj z posiekaną zieleniną i makaronem.
2. Z czerwonej papryki
SKŁADNIKI (6 PORCJI):
rosół, 40 dag papryki, 30 dag pomidorów, 2 ząbki czosnku, cebula
Paprykę pokrój, czosnek i cebulę posiekaj, pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój. Zeszklij czosnek z cebulą, włóż warzywa, uduś do miękkości. Połącz z rosołem, powoli zagotuj. Gotuj razem 10 min., przypraw.
3. Szpinakowa
SKŁADNIKI (6 PORCJI):
rosół, paczka szpinaku, żółtko, ząbek czosnku, śmietana, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, tarty parmezan
Na oleju zeszklij posiekany czosnek, dodaj szpinak, uduś razem. Połącz z rosołem, gotuj 10 min. Wymieszaj z żółtkiem i śmietaną, przypraw, Posyp parmezanem.
4. Jarzynowa
SKŁADNIKI (6 PORCJI):
rosół, po 20 dag kalafiora, marchewki, gorszku zielonego, pora, brokułów, kalarepki i fasolki szparagowej, przyprawa włoskam 2 łyżki masła, koperek
Warzywa pokrój, uduś na 2 łyżkach masła. Wrzuć do rosołu, gotuj 10 min. Przypraw do smaku, posyp koperkiem.
1 z 3

2
2 z 3

3
3 z 3

4
Polecane
Przeżyj swój ‘Oh La La!’ moment, dzięki produktom z limitowanej kolekcji Pantene x Emily in Paris
Współpraca reklamowa
„Gdyby nie zupa pomidorowa, dalej klepałabym biedę. Teraz mam fortunę, męża i dostatnie życie”
Por na miłość kryje w sobie wielką moc. Wystarczy dodać go do zupy, ale jest 1 haczyk
Zupy dietetyczne, które przygotujesz w kilka chwil. 5 fit przepisów na pyszne, niskokaloryczne posiłki na lato
Środa Popielcowa, czyli pierwszy dzień Wielkiego Postu. Co oznacza Popielec? Dawne zwyczaje, tradycje i symbole
Zupa z suszonych grzybów na Wigilię: ten przepis Magdy Gessler na zupę grzybową jest naprawdę prosty!
Maja Hyży: chociaż zaszła do półfinału czwartej edycji X-Factora, to zawsze pozostawała w cieniu byłego męża. Czym dziś zajmuje się Maja Hyży, mama czwórki dzieci?
Nie sposób nie zauważyć jej w miejskim tłumie! Nowa kolekcja Kasia x Kazar City stories
Współpraca reklamowa
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa