4 pyszne przepisy na domowy smalec
Nikogo nie trzeba będzie namawiać na taki poczęstunek – kwaskowy zapach domowego chleba i woń rumianych skwareczek z przyprawami tworzą tak smakowitą kombinację, że na samo jej wyobrażenie cieknie ślinka. A gdy jeszcze do takiej pajdki dołączy się chrupiącego, kiszonego ogórka...
SMALEC Z CEBULĄ I JABŁKIEM
SKŁADNIKI:
- 80 dag słoniny bez skóry
- 3 duże cebule
- 15 dag boczku wędzonego lub wędzonki
- 3 duże jabłka
- 2 łyżeczki soli
Słoninę zmiel lub drobno pokrój i wytapiaj ok. 20 min. Gdy skwarki zaczną się złocić, dodaj pocięte w kostkę cebule i wędzonkę lub boczek, wymieszaj, wytapiaj znów 20 min. Dodaj obrane i bez gniazd nasiennych jabłka pokrojone w dużą kostkę. Trzymaj na ogniu ok. 15 min. Gdy jabłka staną się szkliste, zdejmij rondel z ognia. Ciepły smalec przelej do kamiennego garnczka lub słoików. Zjedz w ciągu 2 tygodni – z powodu jabłek łatwo pleśnieje.
SMALEC GRZYBOWY
SKŁADNIKI:
- 50 dag słoniny
- 25 dag cebuli
- 25 dag pieczarek
- łyżeczka startych na pył suszonych grzybów
- płaska łyżeczka białego mielonego pieprzu
- sól
Słoninę potnij w kostkę, wytop na patelni. Posiekaj i dodaj cebule. Gdy staną się szkliste, dodaj drobno posiekane pieczarki, przyprawy oraz wymieszany z odrobiną wody susz grzybowy. Wymieszaj i smaż, aż skwarki się zezłocą. Letni smalec zlej do garnczka, odstaw do zastygnięcia. Zużyj w ciągu 1–2 tygodni.
SMALEC Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM
SKŁADNIKI:
- 70 dag słoniny
- 25 dag łopatki
- 25 dag
- karkówki
- 25 dag boczku
- 4 duże cebule
- mielony pieprz
- 5 ząbków czosnku
- majeranek
Słoninę pokrój w małą kostkę, wrzuć do dużego garnka, wlej 1/2 szklanki wody. Podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aż skwarki będą przezroczyste. Karkówkę i boczek pokrój w małą kostkę i dodaj do stopionej słoniny. Smaż ok. 1–1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zezłoci, garnek ze smalcem zestaw z ognia. Gdy ostygnie, dodaj pieprz, zmiażdżone ząbki czosnku oraz sporą ilość majeranku. Przelej do garnczka lub słoików. Ten smalec może stać w chłodzie nawet kilka miesięcy. Jest rewelacyjny do smażenia jajecznicy.
PRAWDZIWY CHŁOPSKI SMALEC
SKŁADNIKI:
- 25 dag słoniny mielonej
- 25 dag mielonego surowego boczku
- 50 dag słoniny w kawałku
- 20 dag boczku wędzonego
- 20 dag łopatki wieprzowej
- 20 dag skórek drobiowych
- 2 liście laurowe
- 20 dag dobrej cienkiej kiełbasy
- 2 cebule 5 ząbków czosnku
- 2 kwaśne jabłka
- majeranek
- sól pieprz
W dużym rondlu o grubym dnie wytapiaj mieloną słoninę i mielony boczek, aż skwareczki zaczną się lekko rumienić. Słoninę w kawałku, boczek wędzony, łopatkę i skórki drobiowe pokrój drobno, włóż do rondla razem z liśćmi laurowymi. Smaż, cały czas mieszając, na małym ogniu. Gdy skwarki zaczną się lekko rumienić, dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę (bez skórki). Po ok. 15 min dorzuć pokrojoną w półplastry cebulę i posiekany czosnek, chwilę smaż i jako ostatnie dodaj utarte (ze skórą) na grubej tarce jabłka. Zamieszaj i zestaw z ognia (w gorącym tłuszczu cebula, czosnek i jabłka zmiękną w sam raz). Gdy smalec będzie letni, wyjmij liście laurowe, przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zużyj w ciągu 2 tygodni.
Polecane
„Na feriach w Białymstoku poczęstowali mnie smalcem. Nie sądziłam, że w tych czasach ktoś jeszcze je takie rzeczy”
„Na Wielkanoc piekłam babkę pistacjową, choć teściowa wolała cytrynową. Niech ta nudziara spróbuje mojego przepisu”
„Na feriach w Białymstoku poczęstowali mnie smalcem. Nie sądziłam, że w tych czasach ktoś jeszcze je takie rzeczy”
„Na Wielkanoc piekłam babkę pistacjową, choć teściowa wolała cytrynową. Niech ta nudziara spróbuje mojego przepisu”
„Gdy szwagier przyniósł mi rabarbar, na chwilę straciłam głowę. Na kanapie nie omawialiśmy przepisu na ciasto”
„Co niedzielę robiłam tradycyjny polski obiad. Po rozwodzie zrozumiałam, że przepisem na szczęście nie są żur i gołąbki”
Szybki sposób na podreperowanie domowego budżetu. Zrób teraz, a forsa pojawi się w listopadzie
„Córka traktowała mnie jak darmową pomoc domową. Gdy poszłam na tańce, ta bezczelna baba zwyzywała mnie od egoistek”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa