Reklama

1 KOKTAJL
1/2 kg truskawek opłucz, osusz, usuń szypułki. Wrzuć do miski miksera, do- daj 1/2 l mleka, 1/2 l kefiru, 4 łyżki miodu, 8 kostek lodu. Zmiksuj. Podawaj koktajl udekorowany listkami mięty. Możesz też dodać kulki lodów i łyżkę ulubionego likieru
2 BABECZKI
20 dag pokruszonych herbatników wymieszaj z 1/2 kostki miękkiego masła. Wylep foremki, piecz 10 min w 180˚C. Ostudź. Wiejski twarożek wymieszaj z cukrem waniliowym i 3 łyżkami gęstej śmietany. Masą napełnij babeczki, udekoruj truskawkami.
3 KNEDLE
1 kg ugotowanych ziemniaków przepuść przez praskę, dodaj 30 dag mąki, jajko, odrobinę soli. Zagnieć ciasto. Rwij po kawałku, rozpłaszcz na dłoni. Na środku układaj po truskawce, lekko oprósz ją cukrem i tartą bułką. Zlep knedle. Gotuj je w lekko osolonej wodzie, 5 min od wypłynięcia.
4 CZATNEJ
1/2 kg truskawek posiekaj drobno. Włóż do salaterki, dodaj 1,5 łyżki miodu, łyżeczkę skórki otartej z cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej mięty, szczyptę świeżo mielonego pieprzu, wymieszaj całość. Wstaw na 1 godz. do lodówki. Podawaj z tortillą, nachos, chrupkami, chipsami itp.
5 SAŁATA Z SZYNKĄ
Rozdrobnij składniki: 1/2 główki sałaty lodowej, 30 dag truskawek, 25 dag szynki, 1/2 melona. Umieść je w sala- terce. Po 4 łyżki majonezu i jogurtu na- turalnego wymieszaj z 2 łyżkami soku z cytryny, soli, kolorowego pieprzu i szczypty cukru. Sosem polej sałatkę.
6 RACUCHY Z KREMEM
2 szklanki mąki i 2 szklanki jogurtu roztrzep z 2 jajkami, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Krem: 1/2 l kremówki zmiksuj z łyżką cukru i pęczkiem listków bazylii. Z ciasta na oleju usmaż placki. Podawaj gorące z kremem i pokrojonymi na ćwiartki truskawkami.
7 TIRAMISU
50 dag mascarpone zmiksuj na krem. Miksując, stopniowo dodawaj ok. 400 ml skondensowanego słodzonego mleka (mleko i serek powinny być mocno schłodzone). 3/4 kg truskawek pokrój. W salaterce układaj na przemian: biszkopty skropione brandy, krem, truskawki itd., aż do wyczerpania składnikó.
8 Z MIĘSEM
4 kotlety schabowe potnij na paseczki. Oprósz solą i pieprzem, usmaż na oleju. Sos: 3 dymki i 2 ząbki czosnku posiekaj, wymieszaj z 2 łyżkami sosu sojowego, 4 łyżkami soku pomarańczowego i łyżką octu winnego. Na talerzu ułóż mięso, rukolę i truskawki. Polej sosem.
9 LODY OWOCOWE
2 jajka utrzyj z 6 łyżkami cukru pudru. 1/2 l kremówki ubij z 2 łyżkami cukru pudru. Połącz obie masy. 25 dag truskawek przetrzyj na mus, gotuj 3 min (aby odparować), ostudź. Starannie wszystko wymieszaj, przełóż do naczynia. Wstaw do zamrażarki na 4–5 godz. W tym czasie przemieszaj 2–3 razy
10 TORCIK CZEKOLADOWY
30 dag gorzkiej czekolady połam, stop w kąpieli wodnej z 10 dag masła. 1/2 l kremówki ubij. Ubijając nadal, dodawaj po trochu mus z czekolady. Formę do tart natłuść, wyłóż folią spożywczą, wylej połowę musu, ułóż pokrojone truskawki, zalej resztą musu. Przykryj folią. Schłodź w lodówce przez noc

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama