Mateusz Gessler zdradza swój przepis na faszerowane pomidory w stylu francuskim
Tego lata Mateusz Gessler zabiera nas w kulinarną podróż z Pasażami Tesco. Na początku popularny kucharz przenosi się z nami do jednego z najpiękniejszych i najbardziej smakowitych zakątków Francji. Poznaj jego prosty przepis na pomidory faszerowane po prowansalsku!

Mateusz Gessler nie ukrywa, że Francja jest bardzo bliska jego sercu. To w tam końcu spędził sporą część swojego życia i skończył szkołę gastronomiczną. Nie powinno więc nikogo dziwić, że pierwsze skojarzenia znanego z telewizji szefa kuchni i restauratora z tym krajem to oczywiście jedzenie.
Z okazji rozpoczynających się wakacji, juror programu "MasterChef Junior" postanowił podzielić się z klientami sieci centrów handlowych Pasaż Tesco oraz wszystkimi internautami swoim autorskim przepisem na proste, szybkie, tanie i przede wszystkim pyszne danie z kuchni francuskiej.
Gessler postawił na potrawę z jednego z najpiękniejszych miejsc na świecie - słynącego z niekończących się pól lawendy, gajów oliwnych i Kanionu Verdon. Mowa tu oczywiście o Prowansji i idealnej propozycji na wakacyjny obiad lub kolację - pomidorach faszerowanych po prowansalsku.
Przepis Mateusza Gesslera na pomidory faszerowane po prowansalsku

Składniki:
- 4 grube duże pomidory najlepiej „bawole serce”
- 300 g mięsa wołowego z antrykotu mielone
- 300 g mięsa wieprzowiny mielone tłuste
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- Natka pietruszki
- Zioła prowansalskie
- Papryka ostra mielona
- Oliwa z oliwek najlepiej prowansalska
- Sól/pieprz
Przygotowanie:
1. Myjemy pomidory.
2. Odcinamy kapelusz.
3. Drążymy pomidory.
4. Środek odkładamy do salaterki – sól/pieprz.
5. Gotowe wkładamy do naczynia żaroodpornego (wcześniej z odrobiną oliwy z oliwek)
z kapeluszami.
6. Na gorącej patelni na oliwie dodajemy posiekaną cebulę i dodajemy mięsa.
7. Około 5 min podsmażamy na kolor mieszamy, aby się nie przypaliło.
8. Dodajemy zawartość salaterki do patelni.
9. Gotujemy razem 10 min.
10. Na końcu dodajemy usiekany czosnek, pietruszkę, solimy i przeprzyjmy oraz dodajemy zioła prowansalskie oraz ostrą paprykę do smaku.
11. Odkładamy, aby ostygł farsz.
12. Piekarnik na 180 stopni jak farsz jest już delikatnie letni. Faszerujemy pomidory oraz nakładamy kapelusze.
13. Podlewamy pomidory delikatnie oliwą oraz ziołami – wkładamy na około 20-25 min do piekarnika w zależności od grubości pomidorów.
14. Podajemy najlepiej z ryżem lub kaszą.
Wszystkie przepisy oraz filmy z Mateuszem Gesslerem, przyrządzającym dania ze swoich kulinarnych podróży z Pasażami Tesco, dostępne są na stronie www.pasaztesco.pl oraz na profilach w mediach społecznościowych: @pasaztesco.
Dodatkowo, przez kolejne tygodnie lipca na fanpage’u oraz profilu Pasaży Tesco na Instagramie znajdziemy podpowiedzi, jak zorganizować we własnym domu tygodnie tematyczne: grecki, hiszpański, włoski oraz francuski.
Z pomocą przyjdą nam również najemcy centrów handlowych Pasaż Tesco, u których znajdziemy szeroki wybór dodatków i akcesoriów w klimacie danego kraju.

Polecane
Krzysztof Jackowski zdradza, że Polacy opuszczą swój kraj. Okrutna prawda wyszła na jaw
Moda przejściowa nie musi być nudna! Eksperymentuj z SHEIN i stwórz swój unikalny styl
Współpraca reklamowa
Jajka faszerowane całkowicie po polsku według przepisu Magdy Gessler. Takie jajka faszerowane na Wielkanoc to niebo w gębie!
„Mateusz latami był manipulowany przez matkę. Gdy prawda o teściowej wyszła na jaw, nie mogłam powstrzymać śmiechu”
„Naturalny nawóz mojej sąsiadki działa na jej pomidory i moje nerwy. Jej złota proporcja to 1:1 odoru i obrzydliwości”
To, na którym boku śpisz, zdradza cechy twojej osobowości. Poznaj swoje najskrytsze tajemnice
„Znalazłem perfumy w szafie i myślałem, że żona mnie zdradza. Prawda sprawiła, że wygrałbym wybory na durnia roku”
„W willi jak z francuskiego romansu otworzyłam swoje serce na nowe doznania. Czułam się jak bogata emerytka z Warszawy”
Krzysztof Jackowski zdradza, co może się stać w Polsce. Jego wizja w końcu daje nadzieje
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa