Żółty Przewodnik 2018: kim jest zwycięska "Kobieta Szef"?
Kiedyś prawniczka, teraz najlepsza szefowa kuchni w Polsce. Miano "Kobiety Szefa" Gault&Millau powędrowało do Iwony Niemczewskiej!

Żółty Przewodnik 2018: gala Gault&Millau Polska
Znacie "Żółty Przewodnik"? To świetny pomysł na prezent świąteczny dla kobiet, które kochają kulinaria. Znajduje się w nim rzetelna mapa najlepszych restauracji w Polsce oraz informacje o tym, gdzie warto kupić i zjeść regionalne produkty. Każdego roku kilkunastu wykwalifikowanych, anonimowych inspektorów dokładnie ocenia około tysiąca restauracji. Do przewodnika trafia mniej, niż połowa - to miejsca naprawdę godne uwagi. W tym roku inspektorzy wybrali 580 restauracji, aż o 120 więcej niż, w pierwszej edycji! A to oznacza, że w naszym kraju gastronomia jest na coraz wyższym poziomie.
Żółty Przewodnik 2018: Kobieta Szef
Na tegorocznej gali Gault&Millau wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni w pięciu dziedzinach. Pośród nich pojawiła się kategoria "Kobieta Szef". Kto jest najlepszą kuchmistrzynią w Polsce? Na to miano zasłużyła Iwona Niemczewska, właścicielka restauracji "Z Drugiej Strony Lustra" w Szczecinie. Jej przygoda z kuchnią nie jest oczywista. Restauratorka z zawodu jest prawnikiem z wieloletnim doświadczeniem w pracy w kancelarii. Dopiero na emeryturze zdecydowała się kompletnie zmienić swoje życie. Podczas podróży do Afryki przeczytała dwie książki o umieraniu i stwierdziła, że jeszcze nie jest za późno, żeby zrealizować swoje odwieczne marzenie.
Tegoroczna "Kobieta Szef" Gault&Milleau zdobyła swoje doświadczenie kulinarne pod okiem Kurta Schellera, Adama Michalskiego oraz Bożeny Sikoń. Założyła własną restaurację w rodzinnym mieście i ukończyła prestiżową szkołę gastronomiczną w Londynie - Le Cordon Bleu. Iwona była też najlepszą uczennicą w grupie Paula Bocuse'a. Nauki odbyła również w londyńskich restauracjach: Murano, Club Gascogne (mających po jednej gwiazdce Michelin) oraz Hibiscus (posiadającej dwie słynne gwiazdki). Od czego wzięła się nazwa restauracji Iwony "Z Drugiej Strony Lustra"? W jej lokalu nie ma "dwóch stron", jak w bajce o "Alicji z Krainy Czarów". Zarówno w kuchni, jak i jadalni panuje bajkowa atmosfera - to równoległa, barwna rzeczywistość, w której można odbyć kulinarną podróż. Na pewno odwiedzimy ten lokal!
Żółty Przewodnik 2018: tradycja i nowoczesność
W tym roku po wręczeniu nagród goście gali zostali zabrani w kulinarią podróż w czasie. Szefowie kuchni przygotowali dla nas dania inspirowane sześcioma epokami historii polskiej kultury, począwszy od średniowiecza, a skończywszy na współczesności. W każdej z "komnat" mieszczących się w budynku Narodowego Forum Muzyki spróbowałyśmy dań zrekonstruowanych z tradycyjnych przepisów typowych dla danej epoki. Jednym z nich był tort z kiszonej kapusty na kruchym cieście, z XVII-wiecznej receptury. Mecenasami każdej epoki Partnerzy tegorocznej gali: Siemens Gaggenau, Jaguar, Nespresso, Antonius Caviar, Moet Hennessy, Makro, Barry Callebaut, Gastro Magic, Grimbergen, Marine Harvest, San Pellegrino oraz Partner Center.
Najlepsi kucharze w Polsce według Gault&Millau:
Szef Kuchni Tradycyjnej: Wojciech Harapkiewicz, restauracja Babinicz, Szczawno-Zdrój
Młody Talent: Michał Gniadek, restauracja Plato, Warszawa
Szef Jutra: Paweł Stawicki, restauracja Mergato, Gdańsk
Szef Roku: Witek Iwański, restauracja Aruana, Serock
1 z 1

Żółty Przewodnik 2018: kim jest zwycięska Kobieta Szef?
Polecane
„Całe biuro huczało od domysłów, kim jest nowa kochanka szefa. Znałam ją lepiej, niż mogłabym przypuszczać”
„Mąż urządzał sobie schadzki na działce inną kobietą. Przeżyłam szok, gdy okazało się, kim jest jego sekretna panna”k03
„Oddałem firmie 15 najlepszych lat życia, a szef traktuje mnie jak śmiecia. Jestem jego popychadłem”
„Zamiast studiować mapę Grecji, analizowałam boskiego przewodnika. Uczucie zrodziło się na kamienistej plaży”
„Przypadkiem usłyszałam, że jestem adoptowana. Gdy dowiedziałam się, kim są biologiczni rodzice, byłam zdruzgotana”
„W Splicie miałam gorący romans z przewodnikiem. Luca był piękny jak z reklamy, ale prowadził na manowce też inne damy”
„Romans z żonatym szefem wydawał mi się przygodą życia. Moja naiwność zaprowadziła mnie na samo dno”
„Romans z kolegą z biura skończył się wypowiedzeniem. Szef myślał, że mnie ukarał, ale to ja świętowałam zwycięstwo”
„Po rozwodzie wplątałam się w romans z szefem byłego męża. Pożałowałam, bo dałam mu palec, a on chciał całą rękę”
„Romans w górach sprawił, że na nowo poczułam się kobietą. Czar jednak prysł, gdy dowiedziałam się, kim jest mój amant”
„Na firmowym jajeczku między mną a szefem coś zaiskrzyło. Czy rozmowę o pisankach mam kontynuować w sypialni?”
„Po rozstaniu szukałam pocieszenia w ramionach tajemniczego nieznajomego. Zdębiałam, gdy okazało się, kim jest”
„Sądziłam, że w końcu znalazłam pracę moich marzeń, ale każdy dzień był koszmarem. Nikomu nie życzę takiego szefa”
„Szef chciał zrobić ze mnie kozła ofiarnego. Gdy poznałam jego przekręty na wielką kasę, musiałam działać”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Restauracja Mezalians z Kołobrzegu wśród najpiękniejszych na świecie
Współpraca reklamowa
Prosto z BBC Proms w Bristolu na Future Festival we Fromborku
Współpraca reklamowa
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa