Z truskawkami i melisą

Porcja: 574 kcal.
Przygotowanie: 15 minut.
Smażenie i gotowanie: 15 minut.
Dla 4 osób.

750 g truskawek
160 g cukru
cytryna
kilka gałązek melisy
40 g masła
szklanka mleka
3 jajka
sól
150 g mąki
łyżeczka oleju

Cytrynę sparzyć, obrać (możliwie jak najcieniej) ze skórki. Wycisnąć sok. Pół szklanki cukru zagotować ze 150 ml wody. Dodać skórkę cytrynową i 5 gałązek melisy. Gotować 10 minut pod przykryciem. Usunąć skórkę i zioła, dodać 4 łyżki soku z cytryny i ostudzić.
Truskawki opłukać, osuszyć. Usunąć szypułki, pokroić na ćwiartki. Zalać syropem. Posypać pozostałymi listkami melisy.
Masło stopić, wystudzić. Wymieszać z mlekiem, żółtkami, mąką i szczyptą soli. Odstawić na 20 minut.
Białka ubić z pozostałym cukrem. Pianę połączyć z ciastem. Z ciasta usmażyć 4 naleśniki (pierwszy na łyżeczce oleju). Podawać z truskawkami.

Z młodymi warzywami

Porcja: 663 kcal.
Przygotowanie: 25 minut.
Smażenie i duszenie: 25 minut.
Na 4 porcje.

3 jajka
650 ml mleka
200 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pęczek szczypiorku
sól
150 g sera pleśniowego typu rokpol
4 łyżki jogurtu naturalnego
główka młodej kapusty (ok. 750 g)
cebula
250 g marchewki
3 łyżki oleju
pieprz
sól
natka

Szczypiorek opłukać, posiekać. Jajka zmiksować z mlekiem, szczyptą soli, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczypiorkiem. Ciasto zostawić pod przykryciem na 20 minut.
Kapustę umyć, podzielić na ćwiartki, wyciąć głąb. Pokroić w cienkie paseczki. Marchewkę obrać, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać marchewkę i kapustę. Chwilę smażyć, następnie oprószyć solą, pieprzem i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać posiekaną natkę.
Ser pleśniowy pokroić i zmiksować lub rozetrzeć z jogurtem.
Z ciasta na oleju usmażyć 8 naleśników. Każdy placek posmarować masą serową, a następnie obłożyć 3 łyżkami farszu i złożyć na pół. Podawać z pozostałą kapustą.

Zobacz także:

Sezamowe z kurczakiem

Porcja: 669 kcal.
Przygotowanie: 20 minut.
Smażenie i duszenie: 20 minut.
Dla 4 osób.

łyżka sezamu
50 g masła
200 ml mleka
3 jajka
sól
120 g mąki
300 g marchewki
cebula
200 g piersi kurczaka
3 łyżki oleju
pieprz
kilka łyżek białego wina
1/4 szklanki bulionu warzywnego
1-2 pęczki natki
3 łyżki gęstej śmietany

Sezam podprażyć na suchej patelni. Masło stopić, lekko ostudzić i wymieszać z mlekiem, jajkami, mąką, sezamem i solą. Odstawić pod przykryciem na 20 minut.
Marchewkę obrać. Pokroić w ukośne plasterki. Cebulę posiekać. Pierś kurczaka opłukać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Wyjąć. Do tłuszczu ze smażenia mięsa wlać łyżkę oleju. Podsmażyć na nim cebulę i marchewkę. Dodać mięso, wlać wino i bulion, przykryć i dusić ok. 10-15 minut.
Natkę posiekać. Do farszu dodać śmietanę i połowę posiekanej natki. Doprawić solą i pieprzem. nZ ciasta usmażyć 4 naleśniki, (pierwszy na łyżece oleju). Obłożyć farszem. Zwinąć, przekroić ukośnie na pół i posypać natką.

Dokończenie artykułu w Claudii 6/2003