Dzięki aktywnościom, które zostały zrealizowane w ramach akcji, dzieci zdobyły umiejętności, które będą mogły wykorzystać w dorosłym życiu, tj. gotowanie, przygotowanie pełnowartościowych posiłków oraz zrozumieją, że wspólne wykonywanie obowiązków domowych to super sposób na wspólne spędzanie czasu i budowanie więzi rodzinnych.
W Polsce Rodzinne Domy Dziecka funkcjonują do 1999 roku. Obecnie w 702 placówkach przebywa ponad 4500 dzieci. Rodzinne domy dziecka to instytucje pomocy społecznej, które zapewniają dzieciom całodobową opiekę i wychowanie w warunkach zbliżonych do domu rodzinnego do czasu powrotu dziecka do rodziny, umieszczenia go w rodzinie adopcyjnej lub jego usamodzielnienia. W jednym rodzinnym domu dziecka zwykle mieszka 6-8 dzieci, nie licząc biologicznych pociech rodziców zastępczych.
W placówkach tego typu dzieci mają szansę, by czuć się jak w domu. Mogą budować więzi nie tylko z opiekunami, ale również z rodzeństwem biologicznym, dlatego rodzinne domy dziecka są w szczególny sposób dedykowane licznym rodzeństwom
mów Joanna Luberadzka-Gruca, Prezes Zarządu Fundacji Polki Mogą Wszystko.
Kto pozmywa? Somat
Gdy Somat zmywa, rodziny mają czas na zabawę i edukację
Dla rodzin, które zdecydowały się uczestniczyć w programie, zorganizowane zostały webinar i warsztaty online oraz konkurs.
Jak kupować i gotować, żeby nie zwariować? – webinar z Katarzyną Bosacką
Przemyślane zakupy i zdrowe gotowanie to podstawa wartościowego odżywiania. Wie o tym Katarzyna Bosacka, która od lat realizuje telewizyjne programy, promujące odpowiednio zbilansowaną dietę. Prowadząca kanał EkoBosacka w serwisie Youtube autorka 11 książek, a także wielu publikacji w prasie opowiedziała o zasadach właściwego przygotowania codziennych posiłków.
fot. fot. Anna Powierża”
Zdrowe odżywanie zaczyna się od kupna zdrowych produktów. Dlatego w pierwszej części spotkania online, ekspertka radziła rodzicom zastępczym, jak robić zakupy spożywcze dla całej rodziny. Uczuliła, aby – zanim wrzucimy produkt do koszyka, zwrócić uwagę na jego opakowanie. Warto dokładnie przeczytać skład tego produktu, nawet jeśli jest napisany drobnym drukiem. W tym składzie często bowiem kryją się tajemnice, których nie widać na pierwszy rzut oka: składniki niekorzystnie wpływające na zdrowie, zwłaszcza dzieci. Należą do nich m.in. konserwanty, barwniki i różne polepszacze smaku.
Ekspertka poruszyła też gorący temat cukru w napojach i innych w produktach spożywczych, zwłaszcza dla dzieci. Czy rzeczywiście wszystko musi być aż tak słodkie? Pokazała, czym można zastąpić słodycze oraz inne, przesłodzone produkty. Padło też pytanie: co jeszcze warto sprawdzać podczas zakupów w sklepie? Oczywiście datę ważności – zaznaczyła Katarzyna Bosacka. – I sposób przechowywania produktów w sklepie: w odpowiedniej temperaturze i w odpowiednim miejscu, np. za szybą czy w opakowaniu.
Po zrobieniu „zdrowych” zakupów trzeba przyrządzić z nich zdrowy posiłek. Temu poświęcona była druga część webinaru, zatytułowana: jak gotować, żeby nie zwariować? Wraz z rodzinnymi domami dziecka, Katarzyna Bosacka zastanawiała się, czy lepiej gotować wykwitnie i wymyślnie, czy raczej prosto i sezonowo? Czy zupa to już „przeżytek”, czy może danie pożywne i wartościowe? Czy potrawy powinny zawierać mięso – jeśli tak, to jakie i w jakiej ilości? Dużo emocji wzbudził temat, jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Ekspertka podała sposoby, które – zdaniem rodziców zastępczych, mają szansę się sprawdzić.
Pyszne przepisy i sprawne patenty – warsztaty kulinarne z Darią Ładochą
Daria Ładocha to prezenterka telewizyjna, dziennikarka kulinarna i trenerka kuchni tajskiej. Jak sama o sobie mówi: "Zdrowa kuchnia to jej misja - tajska kuchnia to jej pasja". Jest autorką wielu książek kulinarnych, m.in.: „Gotuj zdrowo dla dzieci” - z przepisami dla całej rodziny ze szczególnym naciskiem na dzieci, „Kuchni dla zajętych kobiet i mężczyzn” - które mimo braku czasu chcą zdrowo się odżywiać, „Nowoczesnej kuchni polskiej” - prezentującej tradycyjne dania polskie z twistem nowoczesności, dopasowane do dzisiejszego stylu życia oraz najnowszej „5 składników zdrowia”, w której prezentuje 100 prostych przepisów, tylko z pięciu składników.
fot. fot. Anna Powierża”
Podczas warsztatów uczestniczące w nich rodziny mogły dowiedzieć się, jak zaplanować żywienie domowników tak, by każdego dnia na stole pojawił się ciepły posiłek. Daria Ładocha poruszyła także temat zero waste i zdradziła szereg porad na temat tego, jak planować zakupy i posiłki, by nie marnować żywności. Pojawiło się także mnóstwo praktycznych wskazówek, jak gotować proste dania w 15 minut i jak maksymalnie uprościć gotowanie z pomocą magii 5 składników.
Daria Ładocha zdradziła także panent(y) na niejadków. Logistyka prowadzenia domu? Zdaniem Darii Ładochy wszystko jest kwestią podziału obowiązków. Domowy stół? Nic tak nie buduje więzi, jak wspólne posiłki. I dlatego uczestnicy webinaru wspólnie z Darią przygotowali trzy niezwykłe potrawy: pyszne risotto na mleku kokosowym, makaron penne z tuńczykiem w pomidorach oraz śliwki pod kruszonką z płatków owsianych. Było naprawdę smakowicie!
Zobacz także:
Świąteczna integracja
W ramach akcji „Kto pozmywa?” został ogłoszony także skorelowany ze świętami Bożego Narodzenia konkurs. Zadaniem uczestników było własnoręczne przygotowanie ozdób świątecznych, które możecie zobaczyć TUTAJ ->>
Wśród zgłoszonych prac nie zabrakło pięknych choinek, cudownych wianków, bombek czy wypieków z piernika. Autorzy trzech najpiękniejszych prac otrzymali atrakcyjne nagrody.
Akcja pomocowo-edukacyjna „Kto pozmywa?” została przeprowadzona w okresie wrzesień-grudzień 2021. Zrealizowane aktywności zapewniły rodzinom możliwość wspólnego spędzania czasu, integracji, zabawy, a przy tym nauki potrzebnych w dorosłym życiu umiejętności, np. gotowania i zdrowego odżywania.