• Tradycyjny sernik z konfiturą z wiśni

Fot. Zdjęcie pochodzi z książki "Po pierwsze tradycja" Aleksandry Juszkiewicz

Składniki:
• 1 kg sera zmielonego
• 8 jajek (żółtka + białka)
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 szklanka cukru
• 1 cukier waniliowy
• 1 kostka masła
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 200 g herbatników (ja lubię maślane lub pełnoziarniste, ale dostępne są też bez cukru, więc możesz wybrać właśnie takie, bo masa serowa będzie wystarczająco słodka)
• dowolna polewa czekoladowa lub cukier puder po posypania sernika
Opcjonalnie:
• brzoskwinie (pokrojone w cząstki)
• rodzynki (zalać na chwilę gorącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć mąką)

Sposób przygotowania:
Zmielony ser zmiksuj z miękkim masłem. W dużej misce utrzyj żółtka z cukrem na gładką masę. Dodaj przygotowaną masę serową, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Ucieraj do połączenia składników. W tym momencie do tak przygotowanej masy możesz dodać namoczone wcześniej rodzynki. Do białek wsyp odrobinę soli i ubijaj do uzyskania sztywnej piany. Następnie drewnianą łyżką małymi partiami dodawaj do przygotowanej masy serowej ubitą pianę i delikatnie mieszaj (nie używaj miksera!).

Blaszkę o wymiarach 22 × 35 cm lekko natłuść, a boki delikatnie obsyp bułką tartą (lub wykorzystaj papier do pieczenia). Na tak przygotowanej blaszce ułóż dość ciasno herbatniki i ostrożnie – żeby nie poprzesuwać ciasteczek – wylej na nie masę serową. Jeżeli lubisz, to teraz możesz na wierzchu ułożyć brzoskwinie (lekko wciśnij je do środka).

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz mniej więcej przez godzinę w temperaturze 180°C (dolna i górna grzałka, nie używaj termoobiegu, który niepotrzebnie wysuszy sernik). 10 minut przed końcem wyłącz górną grzałkę i nie zmniejszając temperatury, piecz tylko na dolnej. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika (szczególnie w pierwszej połowie). Upieczone ciasto zostaw w zamkniętym piekarniku przez następną godzinę, potem uchyl drzwiczki i pozwól jeszcze chwilę mu odpocząć. Sernik wyjmij z blaszki dopiero po całkowitym ostudzeniu i stężeniu.

Upieczony sernik posyp cukrem pudrem lub udekoruj polewą czekoladową.

Zobacz także:

  • Pasztet babci Czesi

Fot. Zdjęcie pochodzi z książki "Po pierwsze tradycja" Aleksandry Juszkiewicz

Składniki:
• ½ kg wątróbki drobiowej
• ½ kg mięsa drobiowego
• ½ kg wołowiny
• ½ kg wieprzowiny (na przykład łopatki)
• 300 g słoniny
• 5 jajek
• 4 ugotowane na twardo jajka
• masło do smażenia
• ½ kg makaronu (na przykład spaghetti)
• 3 cebule
• 3 marchwie
• 1 korzeń pietruszki
• pęczek świeżej natki pietruszki
• masło do smażenia
• 5 ziarenek ziela angielskiego
• 3 liście laurowe
• ½ łyżki gałki muszkatołowej
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie gatunki mięs pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z marchwią i korzeniem pietruszki oraz zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Ugotowane mięso i warzywa odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na maśle. Wątróbkę drobiową oczyścić z błonek, obtocz w mące i delikatnie usmaż na maśle. Makaron ugotuj al dente. W maszynce na drobnych oczkach zmiel dwa razy ugotowane mięso, makaron, wątróbkę, a także ugotowane warzywa. Dodaj zeszkloną cebulkę, pokrojoną w drobną kostkę słoninę oraz żółtka, a także sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną masę i delikatnie wmieszaj w pasztet.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę mięsną. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 1,5 godziny. Ostudź przed podaniem.

  • Kremowy żurek według Rafała Fidyta

Fot. Zdjęcie pochodzi z książki "Po pierwsze tradycja" Aleksandry Juszkiewicz

5–6 porcji

Składniki:
• 1 kg wędzonych żeberek
• marchew, pietruszka, kawałek selera, por
• 2 ząbki czosnku
• ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, tymianek
• ½ litra zakwasu na żur
• 5 ziemniaków
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki soli
• 4 jajka
• 8 plastrów boczku
• spora garść kurek
• świeży i suszony majeranek
• 100 ml oleju z pestek winogron
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki octu

Sposób przygotowania:
Wywar:
Wędzone żeberka, obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek zalej 2,5 litra wody i gotuj około godziny do uzyskania mocno aromatycznego wywaru. Po godzinie wywar przecedź i dolej zakwas na żur. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Następnie dodaj ugotowanego ziemniaka i blenduj do uzyskania konsystencji kremu. Dopraw pieprzem i suszonym majerankiem.
Dodatki:
4 mniejsze ziemniaki dokładnie umyj, ale nie obieraj. Tak przygotowane mokre ziemniaki obtocz w mieszance mąki i soli (stosunek 1:1). Strzepnij nadmiar soli i piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu ziemniaki przekrój na pół i lekko opal na przykład palnikiem. Plastry boczku ułóż na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C do uzyskania chipsów. Jajka ugotuj w koszulkach w wodzie z octem. Kurki podsmaż na maśle, doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Olej z pestek winogron podgrzej do 68°C i zblenduj ze sporą garścią listków majeranku. Przecedź przez gazę.
Propozycja podania:
Na talerz wlej żur, na środku ułóż jajko w koszulce, pieczonego ziemniaka, chips z boczku oraz kurki i skrop zupę oliwą majerankową.

Więcej znakomitych przepisów znajdziecie w książce "Po pierwsze tradycja". Możecie kupić ją TUTAJ