Grill wegetariański - przepisy

Majówka za pasem, nadchodzą coraz cieplejsze dni, a wraz z nimi rodzinne grillowanie na świeżym powietrzu. W przydomowych ogródkach, na polanie w lesie (o ile nie ma zakazu!), a nawet na tarasie – lekki, rozkładany grill można w zasadzie zainstalować wszędzie.

Ważne jednak co na niego położymy. Odejdźmy od stereotypowej kiełbasy oraz skrzydełek i nadajmy lekkości naszym grillowanym potrawom. My polecamy, nieco na przekór, kuchnię wegetariańską, proste przepisy i menu na grill party, które przypadną do gustu nawet mięsożercom. Przygotowując takie potrawy, udowodnicie sobie i swoim znajomym, że grill wegetariański wcale nie jest gorszy od tego klasycznego, mięsnego. Warto sięgać po bezmięsne dania, bo są zdrowsze i lepsze dla środowiska. Spróbujcie! 

Grill wegetariański: wegańskie burgery z kaszy i tofu 

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g kaszy owsianej
  • 1 paczka wędzonego tofu
  • 6 dużych pieczarek
  • cebula
  • imbir mielony
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego

Przygotowanie:

Gotujemy obie kasze, a na oleju podsmażamy pieczarki i cebulę. Łączymy wszystkie składniki burgerów (można je zmiksować lub ugnieść);formujemy burgery, które następnie grillujemy lub smażymy.

Grill wegetariański: szaszłyki z warzywami i z tofu

Składniki:

Na szaszłyki:

  • 15 małych ziemniaków,
  • kilka cebul (najlepiej małych młodych),
  • 1 długa cienka cukinia,
  • 2 duże papryki (czerwona i pomarańczowa),
  • 15 niewielkich pieczarek,
  • olej,
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz, papryka słodka, tymianek i inne

Na tofu:

  • 2 opakowania tofu polsoi (ja uzyłam marynowanych),
  • sos sojowy,
  • ocet ryżowy,
  • olej,
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Tofu kroimy w plastry grubości ok 1 cm, mieszamy ze sobą sos sojowy i ocet ryżowy (w proporcji 3:1), dodajemy odrobinę oleju, przeciśnięte ząbki czosnku, mieszamy. Tofu układamy w zamykanym pojemniku i zalewamy marynatą. Zostawiamy na co najmniej kilka godzin w lodówce.

Ziemniaki myjemy (możemy nie obierać, chyba że nie lubimy ziemniaków w mundurkach), papryki kroimy w kostkę (dużą), pieczarki myjemy i jeśli potrzeba obieramy, cukinię umytą kroimy w plastry o grubości ok 1 cm lub jeśli jest grubsza w pół plastry.

Ziemniaki gotujemy kilka minut na parze, jeśli chcemy żeby warzywa szybciej na grillu się zrobiły możemy wszystkie warzywa chwilę uparować (oprócz cebuli). Studzimy warzywa i osuszamy, wrzucamy do dużej miski, posypujemy przyprawami, polewamy olejem i dobrze mieszamy. Odstawiamy.

Później nakładamy warzywa na zmoczone drewniane patyczki od szaszłyków i pieczemy na tacce aluminiowej do miękkości.

Tofu odsączamy z marynaty i również układamy na tacce (tofu robi się krócej niż szaszłyki).

Grill wegetariański: sos BBQ z whisky

Składniki:

  • 2 liście laurowe, 2 goździki, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna anyżu
  • 15 suszonych śliwek namoczonych w gorącej wodzie przez 5 min
  • 1/2 papryczki chili, 2 ząbki czosnku
  • 5 cm świeżego imbiru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki keczupu
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki whisky
  • 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia, sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Liście laurowe, goździki, ziele angielskie oraz anyż zemleć w młynku do kawy lub w moździerzu. Suszone śliwki, chili, czosnek, imbir, szczyptę soli oraz zmielone przyprawy zmiksować blenderem na gęstą pastę.

Na dnie rondelka rozgrzać olej i dodać pastę śliwkową, podsmażać przez 5 min, a następnie dodać pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 min, do czasu aż odpowiednio zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.

Grill wegetariański: sałatka włoska z sosem miodowym

Składniki: 

  • rukola
  • suszone pomidory
  • pomidorki koktajlowe
  • ser mozarella
  • oliwki czarne
  • 2 kromki chleba białego lub razowego (najlepiej czerstwego)
  • pestki dyni

sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Sałatka: Rukolę umyj, osusz i wrzuć do dużej miski. Chleb pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z dodatkiem oliwy lub masła. Zdejmij z ognia, kiedy zrobi się złoty i chrupiący. Pomidorki koktajlowe i oliwki pokrój na pół, a suszone pomidory w paski. Odsącz ser mozarella i pokrój go w kostkę. Warzywa i ser wrzuć do rukoli i wymieszaj. Polej wszystko sosem i ponownie wymieszaj. Na wierzch sałatki rozłóż pestki dyni i domowe grzanki. 

 

 

JAK GRILLOWAĆ, ABY SOBIE NIE ZASZKODZIĆ?

ROLADKI Z BAKŁAŻANA NA GRILLU