SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
- 1 kg mielonego mięsa (najlepiej mieszane: wieprzowina i indyk)
- 2 jajka
- cebula
- łyżka oleju
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 kg frytek Golden
Smiles (uśmiechy)
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 źdźbła szczypiorku
- sól, pieprz
Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na oleju. Mięso wymieszać z jajkami, cebulą i bułką tartą. Przyprawić solą i pieprzem.
Z masy mięsnej uformować wieloryba. Owinąć folią aluminiową, ułożyć na blasze. Piec godzinę w 180°C. Frytki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.
Pieczeń wyjąć z folii, ułożyć na półmisku, ozdobić szczypiorkiem i zielem. Podawać z frytkami.