SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 1 kg mielonego mięsa (najlepiej mieszane: wieprzowina i indyk)
  • 2 jajka
  • cebula
  • łyżka oleju
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 kg frytek Golden

Smiles (uśmiechy) 

  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 źdźbła szczypiorku
  • sól, pieprz

Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na oleju. Mięso wymieszać z jajkami, cebulą i bułką tartą. Przyprawić solą i pieprzem.
Z masy mięsnej uformować wieloryba. Owinąć folią aluminiową, ułożyć na blasze. Piec godzinę w 180°C. Frytki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.
Pieczeń wyjąć z folii, ułożyć na półmisku, ozdobić szczypiorkiem i zielem. Podawać z frytkami.