1. Czerwony barszcz z uszkami – tej zupy nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Uszka oczywiście nie są z mięsem w tej jarski dzień. Zamiast niego maleńkie uszka wypełniają aromatyczne grzyby. Dawniej twierdzono, że jedzenie buraków zapewnia długie życie i zdrowie. Coś w tym jest, bo barszczyk jest bardzo zdrowy! Oczywiście ten kiszony w domu.

2. Kluski z makiem – to potrwa, która popularna jest w niektórych częściach Polski. Tradycyjna, ale coraz częściej odchodząca w zapomnienie. Robione ręcznie kluski polane są sosem zrobionym z maku, miodu i rodzynek. Przepyszne!

3. Wigilijny karp – karp gości na naszych wigilijnych stolach stosunkowo od niedawna. Najczęściej przyrządzany w formie panierowanych, smażonych dzwonków. Mimo wielu ości jest grzechu wart.

4. Kutia – pyszne połączenie pszenicy, maku, orzechów, skórki pomarańczowej, daktyli, fig i rodzynek. Słodka mieszanka łączy najlepsze świąteczne smaki i trudno się od niej oderwać.

5. Śledzie – to drugie po karpiach najczęściej podawane ryby na wigilijnym stole. Mogą być w oleju czy śmietanie z dodatkiem jabłka. Smakowite i zdrowe polskie ryby!

6. Groch z kapustą – staropolskie danie które łączy popularne niegdyś warzywa: kapustę i groch. Jedni je uwielbiają, inni wprost przeciwnie.

7. Zupa grzybowa – aromatyczna zupa z grzybów (najlepiej własnoręcznie zbieranych). Mimo, iż bywa ciężkostrawna warto jej skosztować w ten jeden wieczór.

8. Kompot z suszu – obowiązkowy wigilijny napój. Słodki i pysznie łączący smak owoców z aromatem wędzenia.

9. Makowiec – na świątecznym stole nie może też zabraknąć ciast. Makowiec to bardzo tradycyjne ciasto wigilijne.

10.Sernik– to kolejne ciasto obowiązkowe na świątecznym stole. Koniecznie z dużą ilością rodzynek!

11. Pierogi z kapustą i grzybami – kapusta i grzyby występują na wigilii pod kilkoma postaciami. Jedną z nich są właśnie pierogi.

12. Chleb – będący tylko dodatkiem do dań chleb jest bardzo ważnym elementem Wigilii. To właśnie nim dzielono się dawniej zamiast opłatka.