Magda Gessler jest jedną z najbardziej znanych polskich restauratorek. Wszystkie jej przepisy stają się hitami i zachęcają fanów znakomitej kuchni do odtwarzania przepisów. Wystarczy wspomnieć chociażby o sekretnym składniku naleśników Magdy Gessler, dzięki któremu stają się puszyste i chrupiące.
W ostatnim czasie karnawałowego szaleństwa zachęcamy do wypróbowania przepisu na pyszne faworki, które z pewnością zachwycą Twoich bliskich. Złocista i chrupiąca przekąska jest niezwykle prosta w wykonaniu i wcale nie jest tak czasochłonna! Oto przepis na pyszne karnawałowe faworki Magdy Gessler!
Tłusty czwartek: Faworki Magdy Gessler
Składniki, których potrzebujesz:
- 600g mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu
- 15 żółtek
- 200g cukru
- 6 łyżek śmietany
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka araku
- 500g smalcu do smażenia
- 100g cukru pudru
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
- Smalec przełożyć do miski i ucierać mikserem do momentu utrzymania gładkiej, śmietanowej masy. Następnie wbijać do miski po jednym żółtku, a potem cukier i śmietanę.
- Dodać alkohol i mąkę, a potem dokładnie zagnieść ciasto.
- Rozwałkować gotowe ciasto. Wyciąć z niego paski o szerokości ok 3cm, następnie na środku każdego paska wykonać nacięcie. Przewlec przez nie jedną końcówkę faworka, aby nadać mu charakterystyczny kształt.
- W garnku rozgrzać smalec. Faworki smażyć na obu stronach, na średnim ogniu, aby ich nie przypalić.
- Gotowe faworki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, dzięki czemu odsączą się z nadmiaru tłuszczu.
- Posypać cukrem pudrem z dodatkiem wanilii i gotowe!
ZOBACZ TEŻ:
Komentarze