Magda Gessler jest jedną z najbardziej znanych polskich restauratorek. Wszystkie jej przepisy stają się hitami i zachęcają fanów znakomitej kuchni do odtwarzania przepisów. Wystarczy wspomnieć chociażby o sekretnym składniku naleśników Magdy Gessler, dzięki któremu stają się puszyste i chrupiące.

W ostatnim czasie karnawałowego szaleństwa zachęcamy do wypróbowania przepisu na pyszne faworki, które z pewnością zachwycą Twoich bliskich. Złocista i chrupiąca przekąska jest niezwykle prosta w wykonaniu i wcale nie jest tak czasochłonna! Oto przepis na pyszne karnawałowe faworki Magdy Gessler!

Tłusty czwartek: Faworki Magdy Gessler

Składniki, których potrzebujesz:

  • 600g mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • 15 żółtek
  • 200g cukru
  • 6 łyżek śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka araku
  • 500g smalcu do smażenia
  • 100g cukru pudru
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Smalec przełożyć do miski i ucierać mikserem do momentu utrzymania gładkiej, śmietanowej masy. Następnie wbijać do miski po jednym żółtku, a potem cukier i śmietanę.
  2. Dodać alkohol i mąkę, a potem dokładnie zagnieść ciasto.
  3. Rozwałkować gotowe ciasto. Wyciąć z niego paski o szerokości ok 3cm, następnie na środku każdego paska wykonać nacięcie. Przewlec przez nie jedną końcówkę faworka, aby nadać mu charakterystyczny kształt.
  4. W garnku rozgrzać smalec. Faworki smażyć na obu stronach, na średnim ogniu, aby ich nie przypalić.
  5. Gotowe faworki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, dzięki czemu odsączą się z nadmiaru tłuszczu.
  6. Posypać cukrem pudrem z dodatkiem wanilii i gotowe!

ZOBACZ TEŻ:

Karnawał w wersji wege

Placuszki fit na słodko i na słono

Przepisy na pyszne domowe drinki