Łososiowe sakiewki
Porcja: 270 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 8 porcji
● 400 g twarożku naturalnego ● 3–4 łyżki bitej śmietany ● łyżeczka skórki startej z cytryny ● 16 dużych cienkich plastrów wędzonego łososia ●szczypiorek ● sól ● biały pieprz
Porcja: 270 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 8 porcji
● 400 g twarożku naturalnego ● 3–4 łyżki bitej śmietany ● łyżeczka skórki startej z cytryny ● 16 dużych cienkich plastrów wędzonego łososia ●szczypiorek ● sól ● biały pieprz
■ Twarożek wymieszać z bitą śmietaną i skórką z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
■ Przygotować sakiewki, biorąc po dwa plastry łososia i układając je „na krzyż”. Na środek nałożyć po porcji twarożku. Rogi plastrów zebrać i przewiązać szczypiorkiem. Końcówki plastrów wywinąć. Sakiewki wstawić co najmniej na 2 godziny do lodówki.
Ziemniaczana przekąska
Porcja: 370 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 8 porcji
●kilogram ziemniaków ●4–5 kiszonych ogórków ● jabłko ●150 ml majonezu ●200 ml naturalnego jogurtu ● łyżeczka musztardy ● 2 jajka na twardo ●cukier ● sól ● pieprz
Porcja: 370 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 8 porcji
●kilogram ziemniaków ●4–5 kiszonych ogórków ● jabłko ●150 ml majonezu ●200 ml naturalnego jogurtu ● łyżeczka musztardy ● 2 jajka na twardo ●cukier ● sól ● pieprz
■ Ziemniaki ugotować w mundurkach, Obrać, pokroić w plasterki.
■ Ogórki pociąć w kostkę (ewentualnie obrać). Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ też pokroić w kostkę. Razem z ziemniakami i ogórkami ułożyć w salaterce. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sosem polać sałatkę. Delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jajka.
Bruscetta z pomidorami
Porcja: 296 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 8 porcji
Porcja: 296 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 8 porcji
● 2–3 pomidory ● ząbek czosnku ● 2 łyżki czarnych oliwek ● garść listków bazylii ● 8 ukośnych kromek ciabatty ● 6 łyżek oliwy ● sól ●pieprz
■ Pomidory sparzyć, obrać. Usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Oliwki pokroić w paski. Bazylię posiekać. Pomidory wymieszać z czosnkiem, bazylią i połową oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Ciabattę ułożyć na blasze, skropić resztą oliwy. Piec ok. 10 minut w 220°C. Obłożyć pomidorami i posypać oliwkami. Podawać na ciepło.
Koreczki z kawiorem
Porcja: 189 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 8 porcji
● 1–2 duże selery korzeniowe ● sok z cytryny ●150 g kawioru (czarnego lub czerwonego) ● kilka łyżek bitej śmietany ● garść roszponki lub kiełków (fasoli mung lub soi) ● sól
Porcja: 189 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 8 porcji
● 1–2 duże selery korzeniowe ● sok z cytryny ●150 g kawioru (czarnego lub czerwonego) ● kilka łyżek bitej śmietany ● garść roszponki lub kiełków (fasoli mung lub soi) ● sól
■ Seler dokładnie wyszorować. Ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjąć. Obrać ze skórki, a następnie pokroić w dużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
■ Na każdej kostce selera ułożyć po odrobinie kawioru. Udekorować kleksem bitej śmietany i roszponką lub kiełkami.
Ziemniaki po włosku
Porcja: 291 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji
●kilogram ziemniaków ●1/8 l bulionu warzywnego (z kostki) ● 2–3 łyżki białego octu winnego ● 2 łyżki oleju ● 2–3 łodygi selera naciowego ●kilkanaście listków sałaty radicchio ● 100 g pieczonej piersi indyka ●natka ● garść orzeszków pinii ● sól ●pieprz
Porcja: 291 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji
●kilogram ziemniaków ●1/8 l bulionu warzywnego (z kostki) ● 2–3 łyżki białego octu winnego ● 2 łyżki oleju ● 2–3 łodygi selera naciowego ●kilkanaście listków sałaty radicchio ● 100 g pieczonej piersi indyka ●natka ● garść orzeszków pinii ● sól ●pieprz
■ Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plasterki. Bulion zagotować z octem i olejem. Ostudzić. Polać ziemniaki. Seler obrać, pociąć w krążki. Sałatę opłukać. Razem z selerem i pokrojonym w kostkę indykiem ułożyć na ziemniakach. Doprawić solą i pieprzem. Posypać orzeszkami pinii i posiekaną natką.
Przysmak z ryżem
Porcja: 360 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 4–6 porcji
Porcja: 360 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 4–6 porcji
● 2 łodygi selera naciowego ● 200 g krewetek koktajlowych ● szklanka ugotowanego ryżu ● 2–3 łyżki bitej śmietany ●natka ● sól ●pieprz
■ Seler opłukać, obrać. Pokroić w cienkie krążki. Krewetki przelać wrzątkiem. Osączyć. Razem z selerem dodać do ryżu. Doprawić solą i pieprzem. Dodać drobno posiekaną natkę. Wymieszać. Sałatkę podawać udekorowaną bitą śmietaną (którą wcześniej można lekko posolić).
Sałatka wykwintna
Porcja: 304 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 4–6 porcji
Porcja: 304 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 4–6 porcji
● duży seler korzeniowy ● 2 jabłka ●2–3 plastry ananasa (z puszki) ● sok z cytryny ● 4 łyżki śmietany ● łyżka majonezu ● 80 g orzechów włoskich ● sól ●pieprz
■ Seler ugotować na półtwardo. Obrać. Razem z ananasem pokroić w kostkę. Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w cienkie półplasterki. Połączyć z ananasem i selerem. Sałatkę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać śmietaną wymieszaną z majonezem i posypać orzechami.
Ruloniki z salami i cykorią
Porcja: 293 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 4–6 porcji
● 4 kolby cykorii ● sok z cytryny ●200 ml jogurtu naturalnego ●200 g salami ● sól ● pieprz ● chili
Przygotowanie: 15 minut
Na 4–6 porcji
● 4 kolby cykorii ● sok z cytryny ●200 ml jogurtu naturalnego ●200 g salami ● sól ● pieprz ● chili
■ Cykorię opłukać. Pokroić w grube krążki. Lekko skropić sokiem z cytryny. Polać jogurtem doprawionym do smaku solą, pieprzem i chili. Obłożyć zwiniętymi w ruloniki plasterkami salami.
Miszmasz
Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji
●kilogram ziemniaków ● 2 fenkuły ●czerwona cebula ● 50 g suszonychpomidorów ●100 g oliwek ● 100 g wędliny typu salami ● 6 łyżek oliwy ● ocet winny ● koperek ● sól ● pieprz
Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji
●kilogram ziemniaków ● 2 fenkuły ●czerwona cebula ● 50 g suszonychpomidorów ●100 g oliwek ● 100 g wędliny typu salami ● 6 łyżek oliwy ● ocet winny ● koperek ● sól ● pieprz
■ Ziemniaki ugotować, obrać i pokroić w ćwiartki. Fenkuł pokroić w krążki. Wrzucić na minutę do wrzątku. Cebulę razem z pomidorami drobno pokroić. W salaterce ułożyć ziemniaki, fenkuł, pomidory i cebulę. Polać oliwą doprawioną octem winnym, solą i pieprzem. Obłożyć wędliną i oliwkami. Przybrać koperkiem.
Na deser
Porcja: 240 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 4–6 porcji
● świeży ananas ● 2–3 banany ●1–2 kiwi ● 2–3 mandarynki ● sok z cytryny ● cukier puder ● rum ● wisienki koktajlowe
Porcja: 240 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 4–6 porcji
● świeży ananas ● 2–3 banany ●1–2 kiwi ● 2–3 mandarynki ● sok z cytryny ● cukier puder ● rum ● wisienki koktajlowe
■ Z ananasa odciąć wierzch, miąższ wydrążyć. Ananas i resztę owoców pokroić w kostkę. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i rumem. Owocami napełnić miseczkę z ananasa. Przybrać wisienkami.
Superchipsy
Porcja: 378 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 8 porcji
● kilogram ziemniaków ● 300 g twarożku ● 200 ml śmietany ● 150 g suszonych pomidorów ● 4 łyżki oliwy ● ząbek czosnku ● natka ● sól ●pieprz
Porcja: 378 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 8 porcji
● kilogram ziemniaków ● 300 g twarożku ● 200 ml śmietany ● 150 g suszonych pomidorów ● 4 łyżki oliwy ● ząbek czosnku ● natka ● sól ●pieprz
■ Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Skropić oliwą. Piec ok. 40 minut w 200°C. Posypać posiekaną natką. Twarożek wymieszać ze śmietaną, pokrojonymi w paseczki pomidorami i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.
Kolorowy przekładaniec
Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji
Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji
●300 g szynki ● 300 g żółtego sera ● ogórek ● strąk czerwonej papryki ● pęczek szczypiorku ● 4 łyżki majonezu ● 100 ml śmietany ● 2 łyżki musztardy ● 2 łyżki sosu worcester ● 4 jajka na twardo ● sól ● pieprz
■ Szynkę i ser pokroić w paski. Ogórek pociąć w krążki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w paski. Szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą i sosem worcester. W naczyniu układać warstwami szynkę, ser, ogórki oraz paprykę. Każdą warstwę posypać szczypiorkiem, polać sosem. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek, oprószyć solą i pieprzem.
Prosto z Meksyku
Porcja: 170 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji
● cebula ● 2 łyżki oleju ● 2 ząbki czosnku ● strąk papryki ● duża puszka pomidorów pelati ● sos tabasco ● sól ● pieprz
■ Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju razem ze zmiażdżonym czosnkiem i pokrojoną papryką. Dodać pomidory. Dusić, aż sok nieco odparuje. Powstały sos doprawić tabasco, solą oraz pieprzem. Schłodzić. Podawać z chipsami kukurydzianymi.
Przekąska na jeden raz
Dekoracyjne minikanapki zrobisz z pieczywa tostowego. Wystarczy wyciąć z niego różne kształty za pomocą foremek do ciasta i apetycznie ozdobić (możesz wykorzystać np. rozmaite pasty, wędzoną rybę). |