Łososiowe sakiewki

Porcja: 270 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 8 porcji
400 g twarożku naturalnego  3–4 łyżki bitej śmietany  łyżeczka skórki startej z cytryny  16 dużych cienkich plastrów wędzonego łososia szczypiorek   sól biały  pieprz

Twarożek wymieszać z bitą śmietaną i skórką z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować sakiewki, biorąc po dwa plastry łososia i układając je „na krzyż”. Na środek nałożyć po porcji twarożku. Rogi plastrów zebrać i przewiązać szczypiorkiem. Końcówki plastrów wywinąć. Sakiewki wstawić co najmniej na 2 godziny do lodówki.








Ziemniaczana przekąska
Porcja: 370 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 8 porcji

kilogram ziemniaków 4–5 kiszonych ogórków  jabłko 150 ml majonezu 200 ml naturalnego jogurtu  łyżeczka musztardy  2 jajka na twardo cukier  sól pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach, Obrać, pokroić w plasterki.
Ogórki pociąć w kostkę (ewentualnie obrać). Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ też pokroić w kostkę. Razem z ziemniakami i ogórkami ułożyć w salaterce. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sosem polać sałatkę. Delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jajka.

Bruscetta z pomidorami
Porcja: 296 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 8 porcji


2–3 pomidory  ząbek czosnku  2 łyżki czarnych oliwek  garść listków bazylii  8 ukośnych kromek ciabatty  6 łyżek oliwy  sól pieprz

Pomidory sparzyć, obrać. Usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Oliwki pokroić w paski. Bazylię posiekać. Pomidory wymieszać z czosnkiem, bazylią i połową oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Ciabattę ułożyć na blasze, skropić resztą oliwy. Piec ok. 10 minut w 220°C. Obłożyć pomidorami i posypać oliwkami. Podawać na ciepło.

Koreczki z kawiorem
Porcja: 189 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 8 porcji 

1–2 duże selery korzeniowe  sok z cytryny 150 g kawioru (czarnego lub czerwonego)  kilka łyżek bitej śmietany  garść roszponki lub kiełków (fasoli mung lub soi)  sól

Seler dokładnie wyszorować. Ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjąć. Obrać ze skórki, a następnie pokroić w dużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
Na każdej kostce selera ułożyć po odrobinie kawioru. Udekorować kleksem bitej śmietany i roszponką lub kiełkami.



Ziemniaki po włosku

Porcja: 291 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji

kilogram ziemniaków 1/8 l bulionu warzywnego (z kostki)  2–3 łyżki białego octu winnego  2 łyżki oleju  2–3 łodygi selera naciowego  kilkanaście listków sałaty radicchio  100 g pieczonej piersi indyka natka  garść orzeszków pinii  sól pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plasterki. Bulion zagotować z octem i olejem. Ostudzić. Polać ziemniaki. Seler obrać, pociąć w krążki. Sałatę opłukać. Razem z selerem i pokrojonym w kostkę indykiem ułożyć na ziemniakach. Doprawić solą i pieprzem. Posypać orzeszkami pinii i posiekaną natką.



Przysmak z ryżem
Porcja: 360 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 4–6 porcji


2 łodygi selera naciowego  200 g krewetek koktajlowych  szklanka ugotowanego ryżu  2–3 łyżki bitej śmietany natka  sól pieprz

Seler opłukać, obrać. Pokroić w cienkie krążki. Krewetki przelać wrzątkiem. Osączyć. Razem z selerem dodać do ryżu. Doprawić solą i pieprzem. Dodać drobno posiekaną natkę. Wymieszać. Sałatkę podawać udekorowaną bitą śmietaną (którą wcześniej można lekko posolić).



Sałatka wykwintna

Porcja: 304 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 4–6 porcji


duży seler korzeniowy  2 jabłka 2–3 plastry ananasa (z puszki)  sok z cytryny  4 łyżki śmietany  łyżka majonezu  80 g orzechów włoskich  sól pieprz

Seler ugotować na półtwardo. Obrać. Razem z ananasem pokroić w kostkę. Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w cienkie półplasterki. Połączyć z ananasem i selerem. Sałatkę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać śmietaną wymieszaną z majonezem i posypać orzechami.



Ruloniki z salami i cykorią
Porcja: 293 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 4–6 porcji 

4 kolby cykorii  sok z cytryny 200 ml jogurtu naturalnego 200 g salami  sól  pieprz  chili

Cykorię opłukać. Pokroić w grube krążki. Lekko skropić sokiem z cytryny. Polać jogurtem doprawionym do smaku solą, pieprzem i chili. Obłożyć zwiniętymi w ruloniki plasterkami salami.



Miszmasz

Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji

kilogram ziemniaków  2 fenkuły czerwona cebula  50 g suszonychpomidorów 100 g oliwek  100 g wędliny typu salami  6 łyżek oliwy  ocet winny  koperek  sól  pieprz   

Ziemniaki ugotować, obrać i pokroić w ćwiartki. Fenkuł pokroić w krążki. Wrzucić na minutę do wrzątku. Cebulę razem z pomidorami drobno pokroić. W salaterce ułożyć ziemniaki, fenkuł, pomidory i cebulę. Polać oliwą doprawioną octem winnym, solą i pieprzem. Obłożyć wędliną i oliwkami. Przybrać koperkiem.


Na deser

Porcja: 240 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 4–6 porcji 

świeży ananas  2–3 banany 1–2 kiwi  2–3 mandarynki  sok z cytryny  cukier puder  rum wisienki koktajlowe

Z ananasa odciąć wierzch, miąższ wydrążyć. Ananas i resztę owoców pokroić w kostkę. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i rumem. Owocami napełnić miseczkę z ananasa. Przybrać wisienkami.


Superchipsy

Porcja: 378 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 8 porcji 

kilogram ziemniaków  300 g twarożku  200 ml śmietany  150 g suszonych pomidorów  4 łyżki oliwy  ząbek czosnku  natka  sól pieprz 

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Skropić oliwą. Piec ok. 40 minut w 200°C. Posypać posiekaną natką. Twarożek wymieszać ze śmietaną, pokrojonymi w paseczki pomidorami i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.


Kolorowy przekładaniec
Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji


300 g szynki  300 g żółtego sera  ogórek  strąk czerwonej papryki  pęczek szczypiorku  4 łyżki majonezu  100 ml śmietany  2 łyżki musztardy  2 łyżki sosu worcester  4 jajka na twardo  sól  pieprz

  Szynkę i ser pokroić w paski. Ogórek pociąć w krążki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w paski. Szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą i sosem worcester. W naczyniu układać warstwami szynkę, ser, ogórki oraz paprykę. Każdą warstwę posypać szczypiorkiem, polać sosem. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek, oprószyć solą i pieprzem.


Prosto z Meksyku

Porcja: 170 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji


cebula  2 łyżki oleju  2 ząbki czosnku  strąk papryki  duża puszka pomidorów pelati  sos tabasco  sól  pieprz

Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju razem ze zmiażdżonym czosnkiem i pokrojoną papryką. Dodać pomidory. Dusić, aż sok nieco odparuje. Powstały sos doprawić tabasco, solą oraz pieprzem. Schłodzić. Podawać z chipsami kukurydzianymi.


Przekąska na jeden raz
Dekoracyjne minikanapki zrobisz z pieczywa tostowego. Wystarczy wyciąć z niego różne kształty za pomocą foremek do ciasta i apetycznie ozdobić (możesz wykorzystać np. rozmaite pasty, wędzoną rybę).