Sylwestrowe co nieco
Co zrobić, aby na domowym przyjęciu olśnić gości, nie spędzając przy tym w kuchni całego wieczoru? Postaw na miniprzekąski i fantazyjne sałatki! Są pyszne, możesz je przyrządzić dużo wcześniej, a potem tylko szybko podać.

Łososiowe sakiewki
Porcja: 270 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 8 porcji
● 400 g twarożku naturalnego ● 3–4 łyżki bitej śmietany ● łyżeczka skórki startej z cytryny ● 16 dużych cienkich plastrów wędzonego łososia ●szczypiorek ● sól ● biały pieprz
■ Twarożek wymieszać z bitą śmietaną i skórką z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
■ Przygotować sakiewki, biorąc po dwa plastry łososia i układając je „na krzyż”. Na środek nałożyć po porcji twarożku. Rogi plastrów zebrać i przewiązać szczypiorkiem. Końcówki plastrów wywinąć. Sakiewki wstawić co najmniej na 2 godziny do lodówki.
Ziemniaczana przekąska
Porcja: 370 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 8 porcji
●kilogram ziemniaków ●4–5 kiszonych ogórków ● jabłko ●150 ml majonezu ●200 ml naturalnego jogurtu ● łyżeczka musztardy ● 2 jajka na twardo ●cukier ● sól ● pieprz
■ Ziemniaki ugotować w mundurkach, Obrać, pokroić w plasterki.
■ Ogórki pociąć w kostkę (ewentualnie obrać). Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ też pokroić w kostkę. Razem z ziemniakami i ogórkami ułożyć w salaterce. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sosem polać sałatkę. Delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jajka.
Bruscetta z pomidorami
Porcja: 296 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 8 porcji
● 2–3 pomidory ● ząbek czosnku ● 2 łyżki czarnych oliwek ● garść listków bazylii ● 8 ukośnych kromek ciabatty ● 6 łyżek oliwy ● sól ●pieprz
■ Pomidory sparzyć, obrać. Usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Oliwki pokroić w paski. Bazylię posiekać. Pomidory wymieszać z czosnkiem, bazylią i połową oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Ciabattę ułożyć na blasze, skropić resztą oliwy. Piec ok. 10 minut w 220°C. Obłożyć pomidorami i posypać oliwkami. Podawać na ciepło.
Koreczki z kawiorem
Porcja: 189 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 8 porcji
● 1–2 duże selery korzeniowe ● sok z cytryny ●150 g kawioru (czarnego lub czerwonego) ● kilka łyżek bitej śmietany ● garść roszponki lub kiełków (fasoli mung lub soi) ● sól
■ Seler dokładnie wyszorować. Ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjąć. Obrać ze skórki, a następnie pokroić w dużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
■ Na każdej kostce selera ułożyć po odrobinie kawioru. Udekorować kleksem bitej śmietany i roszponką lub kiełkami.
Ziemniaki po włosku
Porcja: 291 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji
●kilogram ziemniaków ●1/8 l bulionu warzywnego (z kostki) ● 2–3 łyżki białego octu winnego ● 2 łyżki oleju ● 2–3 łodygi selera naciowego ●kilkanaście listków sałaty radicchio ● 100 g pieczonej piersi indyka ●natka ● garść orzeszków pinii ● sól ●pieprz
■ Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plasterki. Bulion zagotować z octem i olejem. Ostudzić. Polać ziemniaki. Seler obrać, pociąć w krążki. Sałatę opłukać. Razem z selerem i pokrojonym w kostkę indykiem ułożyć na ziemniakach. Doprawić solą i pieprzem. Posypać orzeszkami pinii i posiekaną natką.
Przysmak z ryżem
Porcja: 360 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 4–6 porcji
● 2 łodygi selera naciowego ● 200 g krewetek koktajlowych ● szklanka ugotowanego ryżu ● 2–3 łyżki bitej śmietany ●natka ● sól ●pieprz
■ Seler opłukać, obrać. Pokroić w cienkie krążki. Krewetki przelać wrzątkiem. Osączyć. Razem z selerem dodać do ryżu. Doprawić solą i pieprzem. Dodać drobno posiekaną natkę. Wymieszać. Sałatkę podawać udekorowaną bitą śmietaną (którą wcześniej można lekko posolić).
Sałatka wykwintna
Porcja: 304 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Na 4–6 porcji
● duży seler korzeniowy ● 2 jabłka ●2–3 plastry ananasa (z puszki) ● sok z cytryny ● 4 łyżki śmietany ● łyżka majonezu ● 80 g orzechów włoskich ● sól ●pieprz
■ Seler ugotować na półtwardo. Obrać. Razem z ananasem pokroić w kostkę. Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w cienkie półplasterki. Połączyć z ananasem i selerem. Sałatkę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać śmietaną wymieszaną z majonezem i posypać orzechami.
Ruloniki z salami i cykorią
Porcja: 293 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 4–6 porcji
● 4 kolby cykorii ● sok z cytryny ●200 ml jogurtu naturalnego ●200 g salami ● sól ● pieprz ● chili
■ Cykorię opłukać. Pokroić w grube krążki. Lekko skropić sokiem z cytryny. Polać jogurtem doprawionym do smaku solą, pieprzem i chili. Obłożyć zwiniętymi w ruloniki plasterkami salami.
Miszmasz
Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji
●kilogram ziemniaków ● 2 fenkuły ●czerwona cebula ● 50 g suszonychpomidorów ●100 g oliwek ● 100 g wędliny typu salami ● 6 łyżek oliwy ● ocet winny ● koperek ● sól ● pieprz
■ Ziemniaki ugotować, obrać i pokroić w ćwiartki. Fenkuł pokroić w krążki. Wrzucić na minutę do wrzątku. Cebulę razem z pomidorami drobno pokroić. W salaterce ułożyć ziemniaki, fenkuł, pomidory i cebulę. Polać oliwą doprawioną octem winnym, solą i pieprzem. Obłożyć wędliną i oliwkami. Przybrać koperkiem.
Na deser
Porcja: 240 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 4–6 porcji
● świeży ananas ● 2–3 banany ●1–2 kiwi ● 2–3 mandarynki ● sok z cytryny ● cukier puder ● rum ● wisienki koktajlowe
■ Z ananasa odciąć wierzch, miąższ wydrążyć. Ananas i resztę owoców pokroić w kostkę. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i rumem. Owocami napełnić miseczkę z ananasa. Przybrać wisienkami.
Superchipsy
Porcja: 378 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 8 porcji
● kilogram ziemniaków ● 300 g twarożku ● 200 ml śmietany ● 150 g suszonych pomidorów ● 4 łyżki oliwy ● ząbek czosnku ● natka ● sól ●pieprz
■ Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Skropić oliwą. Piec ok. 40 minut w 200°C. Posypać posiekaną natką. Twarożek wymieszać ze śmietaną, pokrojonymi w paseczki pomidorami i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.
Kolorowy przekładaniec
Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji
●300 g szynki ● 300 g żółtego sera ● ogórek ● strąk czerwonej papryki ● pęczek szczypiorku ● 4 łyżki majonezu ● 100 ml śmietany ● 2 łyżki musztardy ● 2 łyżki sosu worcester ● 4 jajka na twardo ● sól ● pieprz
■ Szynkę i ser pokroić w paski. Ogórek pociąć w krążki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w paski. Szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą i sosem worcester. W naczyniu układać warstwami szynkę, ser, ogórki oraz paprykę. Każdą warstwę posypać szczypiorkiem, polać sosem. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek, oprószyć solą i pieprzem.
Prosto z Meksyku
Porcja: 170 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 8 porcji
● cebula ● 2 łyżki oleju ● 2 ząbki czosnku ● strąk papryki ● duża puszka pomidorów pelati ● sos tabasco ● sól ● pieprz
■ Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju razem ze zmiażdżonym czosnkiem i pokrojoną papryką. Dodać pomidory. Dusić, aż sok nieco odparuje. Powstały sos doprawić tabasco, solą oraz pieprzem. Schłodzić. Podawać z chipsami kukurydzianymi.
Przekąska na jeden raz
1 z 3

CL_0801_KUCHNIA_14_pozycjonowany_recznie
2 z 3

CL_0801_KUCHNIA_14_miniaturka
3 z 3

CL_0801_KUCHNIA_14_duzy_w_kategorii
Polecane
„Gdy kochanka męża wtargnęła na sylwestrowy bal, myślałam, że to koniec. Ale potem zawiązałyśmy spisek”
„Mąż skakał z kwiatka na kwiatek i uprawiał kilka ogródków naraz. Moja zemsta była słodsza niż truskawki w czerwcu”
Horoskop dzienny miłosny na 31 grudnia 2024 dla Panny. Co przyniesie sylwestrowa noc?
„Gdy kochanka męża wtargnęła na sylwestrowy bal, myślałam, że to koniec. Ale potem zawiązałyśmy spisek”
Horoskop na jutro 8 grudnia 2024 dla Strzelca. Wróżka Miranda nieco ostudzi jego zapał
Horoskop dzienny miłosny na 31 grudnia 2024 dla Raka. Emocje zawirują w sylwestrową noc
Horoskop na Sylwestra 2024/5 dla wszystkich znaków zodiaku. Kogo czeka zabawa do białego rana?
„Mąż skakał z kwiatka na kwiatek i uprawiał kilka ogródków naraz. Moja zemsta była słodsza niż truskawki w czerwcu”
Przesądy sylwestrowe i wróżby na Nowy Rok. Przyniosą szczęście, pieniądze i miłość
Horoskop na niedzielę 31 grudnia 2023. W ostatnią noc roku pech nie opuści Barana nawet na sekundę
Pod żadnym pozorem nie rób tego w sylwestra. Ryzykujesz stratą pieniędzy i pechem w nowym roku
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa