Porcja: 507 kcal

Przygotowanie: 30 minut

Na 4 porcje

  • 500 g mięsa wołowego extra
  • po 1/2 szklanki posiekanej marchwi i selera
  • szklanka posiekanej pietruszki
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 7 dużych ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 l pomidorowej passaty
  • 440 g krojonych pomidorów w puszce
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • po kilka gałązek świeżego cząbru, oregano i lubczyku
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

W rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej: marchew, seler, pietruszkę, cebulę i czosnek. Gdy składniki się przyrumienią, wyjąć czosnek i posiekać go, a do warzyw dodać zmielone mięso. Rozgnieść je widelcem, doprawić solą. Dolać wino i dusić, aż połowa sosu odparuje. Wlać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić na małym ogniu 30–40 minut. Dołożyć passatę i pomidory oraz posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem. gdy konsystencja sosu będzie odpowiednia, dodać posiekane zioła i zdjąć z ognia.