Jak wybrać mięso na szynkę pieczoną? 

Jeśli chcesz zrobić soczystą szynkę pieczoną i zależy ci, by wszystko wyszło doskonale, musisz się do tego odpowiednio przygotować. Przede wszystkim zaopatrz się w dobrej jakości mięso wieprzowe (ok. 1-1,5 kg, ale może być więcej). Najlepiej kup je u sprawdzonego dostawcy, po dokładnym obejrzeniu produktu. Ale spokojnie, nie musisz od razu szukać w okolicy rzeźnika o nieposzlakowanej opinii. Wysokiej jakości mięso bez problemu kupisz też w dobrych sklepach spożywczych, np. w Delikatesach Centrum

Aby szynka wyszła idealnie, wybierz: 
•    jędrny kawałek o różowym lub jasnoróżowym kolorze – to znak, że mięso pochodzi od młodego zwierzęcia i po upieczeniu będzie miękkie i delikatne. Mięso pochodzące od starszych zwierząt ma ciemniejszą barwę i może wyjść twardawe;
•    mięso lekko poprzerastane tłuszczykiem – dzięki niemu szynka będzie soczysta i równomiernie się upiecze. Zwróć też uwagę na kolor tłuszczowych żyłek – powinny być białe lub jasnoróżowe. Żółtawe i szarawe zabarwienie świadczy o tym, że mięso jest nieświeże.
Najlepiej by mięso miało kształt kulki, ale może być też zwyczajny prostokątny kawałek, który później przewiążesz sznurkiem, aby uzyskać pożądaną formę. 

Mięso do pieczenia – lepsze paczkowane czy na wagę?

Szynkę do pieczenia najlepiej kupuj na wagę, nie w opakowaniu. Dlaczego to takie istotne? Mięso paczkowane (szczególnie to wyłożone na styropianowej tacce) może ładnie wyglądać z wierzchu, ale w środku i od spodu może nie być już takie atrakcyjne. W sklepie nie sposób właściwie ocenić jego jakości – nie możesz przecież zedrzeć folii, by lepiej mu się przyjrzeć i sprawdzić jego fakturę, jędrność i zapach. Może być też tak, że mięso znajdujące się w paczce nie jest już pierwszej świeżości, a to przy szynce warunek konieczny. 

Świeżą szynkę do pieczenia znajdziesz w sieci sklepów Delikatesy Centrum>>> 

Kupując mięso na wagę unikniesz takich problemów. Sprzedawca pokaże ci wskazany przez ciebie kawałek, odkroi tyle mięsa, ile potrzebujesz i na twoją prośbę przeczyta ci dokładny skład produktu. Pamiętaj, że dobre mięso powinno mieć jak najmniej chemicznych dodatków, które (zjadane często i w dużych ilościach) są szkodliwe dla zdrowia. Szynka nafaszerowana wzmacniaczami zyska też syntetyczny posmak i daleko jej będzie do ideału. 

Jeśli pójdziesz na łatwiznę i wybierzesz pierwsze lepsze mięso z marketu, możesz się niestety mocno rozczarować, a cały twój trud włożony w przygotowanie pieczonej szynki może pójść na marne.  

Jak rozpoznać dobrą szynkę do pieczenia? - infografika

Zobacz także:

Szynka pieczona tradycyjnie czy w rękawie? Który sposób jest lepszy?

Domową szynkę możesz upiec na dwa sposoby: tradycyjnie – w szklanej lub metalowej formie (bez przykrycia) albo w rękawie. Ten pierwszy sposób wymaga jednak nieco więcej uwagi i wprawy. Trzeba często doglądać mięsa, podlewać go bulionem, mlekiem kokosowym albo sosem, który zbiera się na dnie foremki i pilnować, by szynka nie przypaliła się z wierzchu i miała dobrze upieczony środek. 

Pieczenie szynki w rękawie jest zdecydowanie prostsze. Wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę i piec mięso przez określony czas (na każdy kilogram mięsa wypada ok. 50 minut pieczenia), bez zaglądania do piekarnika. Szynka pieczona w rękawie z reguły jest też bardziej soczysta i mocniej przenika smakiem i aromatem marynaty. 

Szynka pieczona w rękawie – jak ją przyrządzić krok po kroku?

Samo pieczenie szynki w rękawie jest mało wymagające, ale cały proces związany z przygotowaniem mięsa zajmuje kilkanaście godzin. Na szczęście większość czasu zajmuje tzw. leżakowanie, które nie wymaga od nas podjęcia absolutnie żadnych działań.

 •    Przyrządzanie szynki zacznij od przygotowania marynaty. Doskonale sprawdza się klasyczna opcja: 2-3 łyżki oliwy, 3 łyżki majeranku, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 5 kulek ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 kulek pieprzu. Ale możesz też dodać tu nieco octu balsamicznego, kilka ziaren jałowca, gałązki rozmarynu, tymianek a nawet musztardę – nie ma tu żadnych ograniczeń. Przyprawy utrzyj w moździerzu i wymieszaj z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  
•    Starannie natrzyj szynkę marynatą. 
•    Jeśli nie masz mięsa w kształcie zbliżonym do kuli, a zależy ci, by szynka miała kulisty kształt, obwiąż ją sznurkiem (bawełnianym i niebarwionym, by nie zmienił smaku mięsa).
•    Mięso włóż do szklanego pojemnika i odłóż do lodówki na ok. 12 godzin.
•    Przełóż szynkę do rękawa do pieczenia, zwiąż końce i lekko nakłuj worek widelcem (w 4-5 miejscach), aby para mogła swobodnie uchodzić. 
•    Mięso w rękawie umieść w naczyniu wodoodpornym albo połóż bezpośrednio na blasze. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C (tryb góra-dół bez termoobiegu).
•    10-20 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw, aby szynka ładnie przyrumieniła się z wierzchu i miała lekko chrupiącą skórkę. 
•    Jeśli nie masz pewności czy szynka dobrze się upiekła, wbij w nią widelec – gdy wejdzie bez problemu, to znak, że mięso jest gotowe. 
•    Szynkę możesz serwować na gorąco albo na zimno. W obu wersjach smakuje doskonale. 

Zasady pieczenia szynki w rękawie - infografika

Pieczona szynka – na kanapki i do obiadu

Szynka pieczona w rękawie jest potrawą uniwersalną. Świetnie sprawdza się zarówno jako danie obiadowe, jak i jako smaczny dodatek do kanapek i chrupiących bagietek. W ramach obiadu możesz ją serwować m.in. z pieczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi, warzywami, a nawet z chlebem. Dla podkręcenia smaku warto polać ją odrobiną sosu pieczeniowego.