SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 12 filetów śledziowych solonych, najlepiej matiasów
  • 4 łyżki oleju
  • kieliszek (100 ml) białego wytrawnego wina
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta chili
  • 5 czerwonych cebul
  • 3 łyżki pasty pomidorowo-paprykowej (najlepiej w tubce)

Filety śledziowe opłukać, zalać zimną wodą. Moczyć 2-3 godziny. Odcedzić, pokroić na niewielkie kawałki.
W słoju wymieszać olej, wino, cukier i chili. Włożyć kawałki śledzi, odstawić do lodówki na 12 godzin. Od czasu do czasu przemieszać (można też potrząsnąć słojem).
Cebule obrać z łupin, pokroić w cienkie krążki. Na półmisku ułożyć kawałki śledzia i krążki cebuli. Ozdobić pastą pomidorowo-paprykową.