Jarmuż: właściwości

Zanim dowiesz się, co zrobić z jarmużu, najpierw przekonaj się, że naprawdę warto wykorzystywać go w kuchni. Należy on do roślin kapustnych i uprawiany jest w rejonie Morza Śródziemnego od ponad 2000 lat. Właściwości jarmużu znane są od wieków i bardzo cenione - roślina ta dostarcza witamin A1, B1, B2, C, E i K oraz wielu składników mineralnych, m.in. magnezu, potasu, wapnia czy żelaza. Warto zaznaczyć, że jarmuż jest najbogatszym źródłem witaminy A spośród wszystkich warzyw zielonych. Dostarcza także więcej wapnia niż mleko. Jarmuż zawiera również bardzo cenne związki siarki, które mają działanie przeciwnowotworowe. Jak widać, roślinę tę warto wprowadzić do swojego jadłospisu. Nie tylko świetnie komponuje się z wieloma daniami, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowa.

Photo: Getty Images

Jarmuż: jak go przygotować?

Choć jarmuż na surowo ma zdecydowanie najwięcej wartości odżywczych, nie oznacza to, że nie można poddawać go obróbce. Surowy jarmuż świetnie sprawdza się do sałatek i koktajli. Lubisz eksperymentować w kuchni i zastanawiasz się, jak przyrządzić jarmuż w inny sposób? Jeśli chcesz zachować jak najwięcej wartości zdrowotnych, gotuj go przez ok. 4 minuty na parze. Dobrą alternatywą jest także niezbyt długie blanszowanie w niewielkiej ilości wrzątku. Jarmuż - jak przygotować tę roślinę, by była najzdrowsza? Najlepiej po prostu umyj, osusz i pozbaw łodyżek. Taki sposób przygotowania idealnie sprawdzi się w przypadku sałatek, na które przepisy poznasz poniżej.

Zobacz też: Piękna cera w tydzień? Zacznij od zmian w diecie

 

Zobacz także:

Photo: Getty Images

Sałatka z jarmużem: wiosna na talerzu o każdej porze roku!

Sałatka z jarmużem, jajkiem i czerwoną papryką to prawdziwa gratka dla fanów kolorowego i zdrowego jedzenia. Na dodatek można zrobić ją w zaledwie kilka minut. Przygotuj:

  • ok. 200g jarmużu
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
  • połowę czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Jajko ugotuj na twardo, a następnie pokrój w kostkę. Jarmuż opłucz pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku i oderwij listki od łodyg. Następnie porwij je na mniejsze kawałki. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Jabłko obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach i skrop sokiem z cytryny, by zapobiec ściemnieniu. Czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno pokrój i wymieszaj z jogurtem oraz śmietaną. Do miski włóż jarmuż, jabłko i paprykę, przypraw i wymieszaj z sosem. Na końcu dodaj jajko i również delikatnie wymieszaj, by kawałki się nie rozpadły. Sałatka z jarmużem najlepiej smakuje po upływie 30 minut od przygotowania przechowywana w lodówce.

Photo: Getty Images

Sałatka z jarmużem: czerwono - zielone połączenie

Przepisy z jarmużem nie są trudne do wykonania, a przy tym naprawdę robią wrażenie. Jednym z takich dań bez wątpienia jest sałatka z jarmużem, rzodkiewką i żurawiną, która nie tylko świetnie smakuje, ale także pięknie wygląda. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • ok. 200 g jarmużu
  • 1 mozzarellę w kulce
  • połowę czerwonej papryki
  • 8 rzodkiewek
  • pół jabłka
  • garść suszonej żurawiny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżkę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • kilku listków świeżej bazylii

Do dressingu:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Jarmuż opłucz pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku papierowym, pozbaw łodyżek i porwij na mniejsze kawałki. Włóż do miski, polej sokiem z cytryny i dodaj olej lub oliwę. Następnie dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut. W tym czasie przygotuj dressing. W tym celu przeciśnij ząbek czosnku przez praskę i zmieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Najlepiej umieść je w małym słoiczku, zakręć i kilka razy nim wstrząśnij, by dobrze połączyć wszystkie składniki. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Jabłko obierz ze skórki i również pokrój w kostkę. Rzodkiewkę pokrój w pół plasterki, a mozzarellę w nieco większą kostkę niż warzywa. Wszystkie składniki sałatki wrzuć do miski z jarmużem, polej dressingiem i wymieszaj. Taka sałatka z jarmużem powinna poleżeć przez co najmniej kilkanaście minut w lodówce. To wydobędzie jej smak, dzięki czemu będzie jeszcze lepsza.

Photo: Getty Images

Sałatka z jarmużem: z jogurtem naturalnym

Sałatka z jarmużem nie musi być nudna, a ta na pewno taka nie jest. Oprócz jarmużu znajdziesz w niej ogórka kiszonego czy jogurt naturalny. W końcu nikt nie powiedział, że do zrobienia sałatki z jarmużem zawsze konieczny jest dressing na bazie oleju lub oliwy. Ta wersja powinna posmakować nawet zwolennikom tradycyjnych połączeń. Do jej zrobienia przygotuj:

  • ok. 150 g jarmużu
  • 1 ogórka kiszonego
  • 1 marchewkę
  • 1 pora
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Jarmuż umyj pod bieżącą wodą, osusz na ręczniku papierowym i porwij na mniejsze kawałki. Jabłko i marchew obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórka pokrój w kostkę, a pora w talarki. Wszystkie warzywa przełóż do jednej miski, dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny oraz jogurt naturalny i wymieszaj ze sobą składniki. Tak przygotowaną sałatkę z jarmużu odstaw do lodówki na ok. pół godziny. Możesz podawać ją ze świeżo przygotowanymi grzankami, których chrupkość świetnie kontrastuje z miękkością warzyw.

Zobacz też: Pyszne soki warzywne, które wpłyną korzystnie na zdrowie i odporność

Photo: Getty Images

Jarmuż: przeciwwskazania

Jarmuż - wartości odżywcze i świetne działanie zdrowotne tej rośliny są ci już na pewno znane. Jednak czy można spożywać ją bez żadnych obaw? Czy są jakieś przeciwwskazania do jedzenia jarmużu? Kogo mogą one dotyczyć? Wśród składników obecnych w jarmużu wyróżniamy m.in. szczawiany. Działanie tych związków polega na tworzeniu się nieprzyswajalnych kompleksów z wapniem. Za ich sprawą wapń jest po prostu gorzej wchłaniany. Inne negatywne działania szczawianów to powodowanie kamicy nerkowej oraz obniżenie żywotności plemników. Na jarmuż powinny więc uważać osoby mające problemy z nerkami czy osteoporozą, ponieważ może on prowadzić do pogłębienia tych dolegliwości.

Roślina ta zawiera także goitrogeny, czyli substancje zaburzające wchłanianie jodu. Oznacza to, że osoby z niedoczynnością tarczycy nie powinny spożywać go w nadmiarze. Oczywiście we wszystkim należy zachować umiar, a jedzenie jarmużu w rozsądnych ilościach na pewno nie będzie szkodliwe dla zdrowia. Jeśli jednak chcesz się upewnić, że bez obaw możesz go spożywać, skonsultuj się ze swoim lekarzem, który na pewno rozwieje wszelkie wątpliwości.

Jarmuż to roślina o wielu cennych właściwościach. Dlatego też bez wątpienia warto mieć go w swojej kuchni, choćby do przygotowania szybkiej sałatki na kolację czy śniadanie. Świetnie komponuje się z jajkami i warzywami, dzięki czemu nie sprawia trudności nawet kulinarnym amatorom.

Zainteresował Cię jarmuż? Oto przepis na pyszne i zdrowe chipsy z jarmużu!

Zobacz też: 5 pysznych i polskich super foods, które warto jeść o każdej porze roku!