Przekąski mogą nawiązywać smakiem i użytymi składnikami do tradycyjnej kuchni polskiej: zarówno tej dawnej, jak i nieco nam bliższej. Dla urozmaicenia wprowadzić można także zagraniczne akcenty, a więc składniki takie jak oliwki, sery czy owoce morza. Zadbajmy o to, aby przystawki serwowane były w niewielkich porcjach. Niezależnie od tego, czy planujemy imprezę ze szwedzkim stołem czy przyjęcie przy wielkim stole, ułatwi to nakładanie i konsumpcję. Co polecamy szczególnie?

Przepisy na przystawki - Carpaccio z burakiem

Pomysł na przekąski zaczerpnąć można z kuchni świata, a następnie wykorzystać go w spolszczonym, ale nadal nietuzinkowym wariancie. Przykładem jest carpaccio z burakiem. Włoski oryginał to przystawka z surowego mięsa, a nasza wersja - smaczna sałatka. Czego będziemy potrzebować?

  • 2 upieczone wcześniej buraki
  • garść rukoli lub roszponki
  • garść włoskich orzechów
  • starty na szersze pasy ser, np. parmezan lub grana padano
  • sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego, sól i pieprz

Najważniejsze jest odpowiednie pokrojenie buraków. Im cieńsze plastry uda Ci się uzyskać, tym lepiej. Ułóż je na talerzach tak, by na siebie nachodziły. Następnie na burakach rozłóż sałatę. Orzechy upraż na suchej patelni, a gdy wystygną, przesiekaj. Ser zetrzyj na boku tarki, ułóż na sałacie i posyp orzechami. Przygotuj winegret: sok z cytryny utrzyj z solą i pieprzem, dolewaj oliwę, energicznie mieszając. Polej sałatkę.

Pomysł na przystawki - Jajka faszerowane pieczarkami

Przepisy na przystawki o bardziej tradycyjnym charakterze to często różnego rodzaju pomysły na jajka faszerowane.

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 25 dag pieczarek
  • 3 ogórki kiszone
  • majonez
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Wystudzone jajka obierz, przetnij wzdłuż i ostrożnie wyjmij żółtka. Pieczarki możesz wcześniej obrać, a następnie ugotuj je w osolonym wrzątku i bardzo drobno posiekaj. Tak samo potnij ogórki. Pieczarki, ogórki, pietruszkę i rozdrobnione żółtka wymieszaj z majonezem, dopraw i napełniaj pozostawione białka.

Ciekawe przystawki - pieczone kasztany

Pomysł na przystawki inspirowane kuchnią świata nie musi być wcale skomplikowany. Jednym z najprostszych są kasztany jadalne serwowane na różne sposoby. Jak je przygotować?

Pyszne przystawki wykorzystujące kasztany mogą być serwowane na słodko, polane miodem lub delikatnie osolone. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść je samodzielnie.

Zobacz także:

Kasztany wystarczy umyć, naciąć od wypukłej strony na krzyż i zalać wodą na 30 minut. Te, które wypłyną, prawdopodobnie są uszkodzone i możemy je wyrzucić. Pozostałe rozsypujemy na blaszce naciętą stroną do góry i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Na dno piekarnika należy wstawić żaroodporne naczynie z wodą. W czasie pieczenia łupinka powinna się rozchylić. Kasztany obieramy gorące, zdejmując łupinę ze skórką. Podajemy również ciepłe.

Pyszne przystawki - Roladki ogórkowe z łososiem

Przystawki przepisy mogą mieć także inspirowane wiosną. Jednym z nich są smaczne i łatwe do przygotowania roladki. Czego będziesz potrzebować?

  • 1 długi ogórek szklarniowy
  • 20 dag twarogu
  • 10 dag wędzonego łososia w plastrach
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 4 rzodkiewki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka jogurtu
  • sól, pieprz

Na początek wymieszaj twaróg z jogurtem, solą i pieprzem. Szczypiorek, papryki i rzodkiewki posiekaj i wmieszaj do masy twarożkowej. Ogórek obierz i za pomocą obieraczki do jarzyn lub szatkownicy potnij na długie i cienkie paski. Dwa plastry ogórka ułóż tak, aby nachodziły na siebie. Następnie nałóż plaster łososia, łyżkę twarożku i ciasno zwiń rulonik. Dla pewności każde zawiniątko można jeszcze zabezpieczyć "sznurkiem" ze szczypiorku.

Przystawki przed daniem głównym - babeczki grzybowe

Co na przystawkę podać przed daniem głównym? W restauracjach często serwuje się pieczywo ze smalcem lub różnego rodzaju pastami. My polecamy grzybowe babeczki.

  • gotowe lub upieczone samodzielnie z kruchego ciasta spody do babeczek
  • 50 dag leśnych grzybów
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 szalotka
  • 150 ml śmietany
  • 100 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • masło
  • sól, pieprz

Najpierw cienko pokrój grzyby i wrzucić je na rozgrzane masło. Smaż, aż odparuje większość wody. Zdejmij z ognia i dodaj koperek, śmietanę, posiekaną cebulkę, skórkę i sok z cytryny. Masę wymieszaj, przypraw i ostudź, a następnie nakładaj do babeczkowych spodów.

Przystawki i przekąski tego typu można serwować samodzielnie, z sałatami lub jako dodatek do czystego barszczu.

Fajne przystawki - Ptysie wytrawne z serkiem i łososiem

Przepisy na przekąski mogą być także mniej oczywiste. Przykładem są ptysie z innym niż zwykle, bo wytrawnym nadzieniem.

Smaczne przystawki w tej odsłonie możemy dobrać do własnego smaku, dowolnie zmieniając smaki nadzienia.

Ciasto parzone:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 150 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 4 jajka
  • sól

Nadzienie:

  • 17 dag kremowego serka
  • 17 dag jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
  • 15 dag łososia wędzonego
  • 5 rzodkiewek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Zagotuj mleko, wodę, sól i masło. Energicznie wsyp całą mąkę i szybko mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa. Mieszaj, gotując, aż ciasto wyraźnie zacznie odchodzić od ścianek garnka. Wówczas przełóż je do miski i jeszcze do ciepłego dodawaj jajka, dobrze mieszając po każdym. Odstaw ciasto na 30 minut, a potem przełóż do rękawa cukierniczego. Można też nakładać je na wyłożoną papierem blachę łyżką. Do piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Piecz ptysie 30 minut w temperaturze 220 stopni. Następnie ostudź i przetnij na pół.

Serek i jogurt wymieszaj na gładką masę. Dodaj posiekany szczypiorek i rzodkiewki. Dopraw i nakładaj masę na dolną część ptysia. Przykryj łososiem i nałóż kapelusik.

Co na przystawkę? "Świnki w kocykach"

Ciekawe przekąski nie muszą być pracochłonne. Dowodem są zapiekane w cieście francuskim parówki lub pikantne kiełbaski. Wystarczy kawałek parówki zawinąć w płat gotowego ciasta francuskiego, posmarować jajkiem, oprószyć przyprawami lub ziołami i upiec na rumiano.

Przepisy lub przekąski wykorzystujące gotowe ciasto francuskie są bardzo proste, a nadzienie możemy dowolnie zmieniać, dopasowując do własnego gustu.

Przekąski i przystawki - Banany smażone w cieście

Ciekawe przystawki możemy także uzyskać w wariancie na słodko. Wystarczy usmażyć banany w cieście.

  • 12 dag mąki pszennej tortowej
  • 125 ml mleka
  • 4 banany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka wódki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • sól

Potnij banany na plasterki grubości 2 cm i skrop sokiem cytrynowym. Jajko roztrzep z solą. Dolej mleko, a następnie połącz z przesianą mąkę, proszkiem i łyżeczką wódki. Wlej jajko, dodaj sól i wymieszaj na gładkie, gęste ciasto. Banany zanurzaj w cieście partiami, wrzucaj kolejno na rozgrzany olej i smaż na rumiano. Odsączaj na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.

Dania na przystawkę - Śledzie w sosie porowym

Przystawki przekąski nie mogłyby się obejść przez prawdziwego klasyka, czyli śledzi. Proponujemy drobną modyfikację typowo polskiej receptury.

  • 4 płaty śledziowe typu matias w oleju
  • ok. 15 dag białej części pora
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Odpowiednio wcześniej namocz śledzie w wodzie lub mleku na kilka godzin lub całą noc, zmieniając wodę w trakcie. Odsącz je, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 minut. Ponownie osusz, a następnie krój na plasterki szerokości 2 cm. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj, a pora pokrój w półplasterki. Czosnek i por dusić na oleju do miękkości, dodaj natkę, sól i pieprz, chwilę podsmaż. Jabłko posiekaj w kostkę. Śmietanę wymieszaj z musztardą i miodem, wmieszaj jabłko, podsmażone warzywa oraz pokrojone śledzie. Dopraw solą i pieprzem, wymieszać. Schładzaj przynajmniej godzinę, a po tym czasie możesz jeszcze doprawić według uznania.