Wybieraj potrawy z naturalnej nieprzetworzonej żywności bez polepszaczy i konserwantów. Takie jak produkty ekologiczne oznaczone tzw. Eurolistkiem, certyfikatem potwierdzającym organiczne pochodzenie. Oznaczenie to daje pewność, że żywność pochodzi od renomowanego producenta, który musiał spełnić szereg rygorystycznych przepisów zgodnie z wymogami europejskiego rolnictwa.

Warto wzbogacić swoją dietę o ekologiczny nabiał – ekomasło czy ekomozzarellę. Są to produkty powstałe na bazie ekomleka z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, gdzie nie stosuje się sztucznych nawozów czy GMO. Każdy z nich ma prosty skład, a w ich produkcji wykorzystano wyłącznie naturalne składniki. Dzięki temu wyróżniają się najwyższą jakością i doskonałym smakiem cenionym przez smakoszy zdrowej żywności.

Zdrowa kuchnia nie wymaga wiele czasu i może być prosta. Nawet z pozoru zwykłe kanapki posmarowane ekomasłem mogą być małym dziełem sztuki, jeśli do tradycyjnych dodatków dodasz pełne składników odżywczych kiełki, rukolę, roszponkę czy bazyliowe pesto. Obecnie dostępnych jest wiele gatunków zdrowszego pieczywa, które możesz wykorzystać, również bezglutenowego, np. gryczane, orkiszowe czy jaglane. Każde z nich doskonale sprawdzi się też jako podstawa zapiekanych grzanek z ekomozzarellą. Możesz dodać do nich ciekawe dodatki wzbogacające smak – suszone pomidory, szpinak czy awokado. Ekomozzarella doda smaku wszelkiego rodzaju zapiekankom z pełnoziarnistym makaronem, których przygotowanie nie wymaga wiele czasu.

W weekend, kiedy masz więcej czasu, wspólnie z dziećmi możecie wyczarować pyszne ciasto na bazie ekomasła, które dodatkowo uświetni maślany krem – jego delikatny smak z pewnością zachwyci też twoich gości.

Gotowanie z ekonabiału to prosty przepis na szybką i zdrową kuchnię dla całej rodziny. Skorzystaj z niego i codziennie ciesz się pełnią naturalnych smaków!