Szukaj zielonego listka

Jeżeli zależy ci na produktach o potwierdzonej jakości i sprawdzonym pochodzeniu, to szukanie oznaczenia z zielonym listkiem jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ jest to symbol prestiżowego certyfikatu rolnictwa ekologicznego. To jedyny obowiązujący na terenie Unii Europejskiej certyfikat potwierdzający ekologiczne pochodzenie produktów. Gwarantuje on także najwyższą jakość danego produktu oraz stale kontrolowaną, bezpieczną żywność.  

Mąka inna niż wszystkie

Tym oznaczeniem poszczycić się mogą mąki bioQlinar. Jeżeli szukasz zdrowej alternatywy dla tradycyjnej mąki, to zdecydowanie tutaj znajdziesz coś dla siebie. W ofercie znajdziesz mąkę łubinową, mąkę lnianą pełnotłustą brązową, mąkę lnianą pełnotłustą złotą, mąkę gryczaną oraz mąkę z gorczycy. Te produkty nie zawierają żadnych polepszaczy smaku lub emulgatorów. Wyróżniają je składniki BIO pozbawione konserwantów oraz chemicznych dodatków, pochodzące z upraw, przy których nie stosowano sztucznych nawozów.

Mąka łubinowa bioQlinar

Swoją przygodę zacznij od mąki łubinowej, która ma bardzo niski indeks glikemiczny IG15 i jest dobrym źródłem kwasu foliowego. Świetnie sprawdzi się także w kuchni osób stosujących dietę KETO lub low carb1.

Mąka ta jest uzyskiwana przez bardzo drobne zmielenie (mikronizację) prażonych nasion słodkiego łubinu ekologicznego z polskich pól

Charakteryzuje się słodkim smakiem, wysoką zawartością białka (ok. 30%) oraz błonnika (34,6%). To niskowęglowodanowa alternatywa dla mąki pszennej. Może być stosowana do wypieku pieczywa oraz słodkich ciast. Warto poeksperymentować w kuchni, by przekonać się, jak wiele może być jej zastosowań. 

Odkryj błonnik BIO

Natomiast jeżeli chcesz wzbogacić swoją dietę o sprawdzone i wartościowe źródło błonnika, to wypróbuj błonnik jabłkowy, gryczany, z czarnego bzu lub aroniowy bioQlinar. To zdecydowanie produkty nadzwyczajne. Dzięki unikalnej technologii produkcji błonniki te są mocno rozdrobione i dzięki temu uzyskują niesamowite właściwości kulinarne.

Taki produkt możesz stosować w swojej kuchni na wiele sposobów, np. jako niskokaloryczny zagęstnik do dżemów, sosów, kremów, zacierek, jako dodatek do panierek, czy też środek nadający puszystość wybranych potraw. Sprawdzi się również do usztywnienia dżemów, marmolad i kremów czy wydłużenia okresu świeżości wypieków.

Znaleźć sprawdzony przepis oparty na nietuzinkowych, innowacyjnych produktach takich jak mocno zmikronizowane błonniki czy mąki inne niż pszenne, to nie lada wyzwanie. Z pomocą przychodzi strona www.bioqlinar.pl/biowarto, na której opublikowano przepisy na dania, napoje, desery i przekąski autorstwa znanego kucharza, Sebastiana Gołębiewskiego. Przepisy są w formie krótkich filmów kulinarnych, które z pewnością przypadną do gustu każdemu!

Szukanie zdrowszej i smacznej alternatywy w kuchni może okazać się początkiem wspaniałej przygody z nowymi smakami i produktami, które podbiją twoje serce swoją najwyższą jakością. Jedna mała zmiana kilku produktów może zaowocować zmianami nawyków na dobre i być początkiem zdrowszej kuchni. BIO warto!

 

1. https://dietetycy.org.pl/blonnik-pokarmowy-a-choroby-cywilizacyjne/