SKŁADNIKI NA 10 SZTUK

  • 10 gotowych kruchych babeczek
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 10 dag mozzarelli
  • 5 łyżek serka ricotta
  • kilka gałązek bazylii
  • kilka galązek oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz

Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pesteczki. Miąższ pokroić w małą kostkę. Mozzarellę osączyć, drobno pokroić.
Zioła opłukać, otrzepać z wody, listki oderwać od gałązek. Bazylię pokroić, kilka listków odłożyć do dekoracji.
Ocet utrzeć ze szczyptą soli i pieprzu oraz oliwą. Pomidory, mozzarellę i zioła polać sosem, wymieszać.
Dno każdej babeczki posmarować cienką warstwą ricotty. Nałożyć sałatkę pomidorową, babeczki ozdobić bazylią. Od razu podawać.