SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • 2 polędwiczki wieprzowe 
  • 15 dag makaronu wstążki
  • łyżka oleju 
  • łyżka masła
  • kostka bulionu warzywnego 
  • 6 mandarynek 
  • sok z 1 cytryny
  • ew. łyżeczka wiórków skórki z limetki
  • łyżka orzeszków piniowych 
  • kieliszek białego wytrawnego wina 
  • sól, pieprz

Z 2 mandarynek wycisnąć sok, wymieszać z sokiem z cytryny. Pozostałe mandarynki obrać, podzielić na cząstki, obrać z błonek.

Polędwiczki umyć, osuszyć. Pokroić w plastry, naciąć nadając im kształt serca, oprószyć solą i pieprzem. Olej i masło rozgrzać na patelni, smażyć po 5-7 minut z każdej strony, zdjąć z patelni, trzymać w cieple.

Na patelnię wlać sok z cytrusów i wino, dodać mandarynki, dusić 5 min. Orzeszki uprażyć na suchej patelni.

Makaron ugotować w dużej ilości  wody z kostką bulionową, odcedzić.

Medaliony i makaron ułożyć na talerzach, polać sosem z manadrynkami, posypać prażonymi orzeszkami i ew. wiórkami skórki z limetki.