Na 12 porcji

  • 800 g jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 150 g dżemu jabłkowego
  • cukier puder

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Jabłka obrać. Wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i solą. Ucierając, dodawać jajka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać cynamon, do drugiej, przyprawę do pierników i kakao. Cukierniczą szprycą wyciskać obok siebie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę paski z ciasta, na zmianę z cynamonowego i piernikowego, tak by pokryły całą powierzchnię blachy. Na wierzchu ułożyć jabłka. Piec 35, 40 minut w 180°C. Ciasto wystudzić. Posmarować podgrzanym dżemem. Odstawić do zastygnięcia. Posypać cukrem pudrem.