Mikołajki 2017: piernikowa jaglanka

Idą święta - czas nastroić się na Boże Narodzenie! Pomoże wam w tym ciepłe, zdrowe śniadanie, jak piernikowa jaglanka. Ten posiłek sprawdzi się również jako deser przy wigilijnym stole. Znajdują się w nim korzenne przyprawy, które podkręcają metabolizm. Przepis na kaszę jaglaną nie jest trudny, można zrobić ją na wodzie lub mleku. My w świątecznej recepturze polecamy wykorzystać napój migdałowy, jaki podkreśli smak tradycyjnego ciasta!

Jaglanka o smaku piernika

Przepis:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

2 szklanki mleka migdałowego

3/4 szklanki daktyli (namoczonych wcześniej w wodzie)

2 łyżki kakao/karobu

2 łyżeczki przyprawy do piernika

szczypta soli himalajskiej

skórka otarta z pomarańczy

dodatki: płatki migdałów, orzechy laskowe, gorzka czekolada, orzechy włoskie

Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera. Serwuj budyń z mieszanką bakalii.