porcja: 399 kcal

przygotowanie: 35 minut

na 6 porcji:

  • 1 i 1/2 kg wieprzowiny od szynki (ze skórą)
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 250 g ziemniaków
  • 250 g marchewki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1–2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz

Mięso opłukać, osuszyć i natrzeć solą. Skórkę naciąć w romby. Szynkę podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Posmarować miodem wymieszanym z sokiem z cytryny, imbirem i pieprzem cayenne. Przełożyć do brytfanki, wlać 1/4 szklanki wrzątku i piec 90 minut w 200°C, podlewając mięso od czasu do czasu wytopionym sosem. Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pociąć w piórka, podsmażyć na reszcie oleju, a już zezłoconą przełożyć do innego naczynia. Na patelnię włożyć warzywa i chwilę smażyć. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i 1/3 bulionu warzywnego, sól i pieprz. Dusić, aż warzywa będą miękkie, dolewając w razie potrzeby bulion. Pod koniec duszenia dodać cebulę. Szynkę pokroić w plastry. Sos zlać, wymieszać z mąką kukurydzianą i zagotować. Polaną sosem szynkę podawać z warzywami.