Składniki na 10 porcji 

  • 75 dag tłustego białego sera 
  • kostka masła 
  • 10 żółtek ugotowanych na twardo 
  • szklanka cukru 
  • laska wanilii 
  • po 10 dag łuskanych orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • owoce kandyzowane do dekoracji

Migdały i orzechy sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Rodzynki sparzyć, osączyć. Skórkę pomarańczową posiekać. Miąższ wanilii utłuc w moździerzu.
Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Żółtka przetrzeć przez sito, utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po łyżce ser, wanilię i bakalie.
Gęste sito wyłożyć gazą i wypełnić masą serową, brzegi gazy zawinąć. Sitko ustawić na naczyniu, do którego spłynie nadmiar płynu. Masę obciążyć deseczką i wstawić do lodówki na 24 godz.
Masę serową wyjąć na talerz, przed podaniem przybrać kandyzowanymi owocami.