Porcja: 391 kcal

Przygotowanie: 30 minut

Na 6 porcji

  • 4 ząbki czosnku
  • kostka bulionowa drobiowa
  • 1–2 łyżki oliwy
  • po łyżeczce soli, pieprzu i ostrej mielonej papryki
  • 1 kg pałek z kurczaka
  • szklanka majonezu
  • 4 łyżki ostrej musztardy z gorczycą

Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Utrzeć na pastę z pokruszoną kostką bulionową, oliwą, solą, pieprzem i papryką. Mięso opłukać, osuszyć. natrzeć pastą, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową (zostawić jej sporo po bokach do zawinięcia). Ułożyć na niej pałki. Majonez zmieszać z musztardą i grubo posmarować mięso.Pałki przykryć folią. piec ok. godziny w 200°C. 20 minut przed końcem pieczenia odgiąć folię, żeby pałki ładnie się przyrumieniły.

Nasza rada:

Potrawie nadasz lekko słodką nutę, jeśli mieszaninę musztardy i majonezu doprawisz odrobiną syropu klonowego.