Olej z czarnuszki: właściwości

Olej z czarnuszki pozyskiwany jest z nasion tej rośliny. Jej prozdrowotne właściwości znane są już do starożytności, nazywa się ją też kminem czarnym albo kminkiem egipskim. Małe, czarne nasionka, tłoczone metodą na zimno bogate są w nienasyconye kwasy tłuszczowe Omega-3, -6 i –9, jednak to olejkom eterycznym przypisuje się najcenniejsze właściwości. Olej z czarnuszki może być złoty lub ciemnobrązowy, ma gorzki posmak i bardzo intensywny, korzenno-przyprawowy zapach. Oprócz wspomnianych wcześniej kwasów tłuszczowych, olej ten zawiera witaminę E, beta-karoten, biotynę, fitosterole i minerały takie jak wapń, magnez, żelazo, sód, potas, selen i cynk oraz aminokwasy.

Olej z czarnuszki stosowany jest wspomagająco przy leczeniu choroby wrzodowej, oraz innych dolegliwości żołądkowych, a jego regularne stosowanie ma też obniżać poziom cholesterolu i cukru we krwi. Nazywany „złotem faraonów”, jest też chętnie wykorzystywany w kosmetyce.

Olej z czarnuszki na włosy 

Olej z czarnuszki to idealny produkt dla posiadaczek włosów zniszczonych, suchych i puszących się, po wielokrotnym farbowaniu czy stylizacji z wykorzystaniem wysokiej temperatury. To olej idealny w pielęgnacji włosów wysokoporowatych, wzmacnia kosmyki, uelastycznia je i zapobiega wysuszeniu, przez utworzenie ochronnej warstewki okluzyjnej na ich powierzchni. Olej z czarnuszki wykorzystywany jest też jako wcierka do skalpu przy problemach z łupieżem. Pomaga zwalczyć problem, łagodzi podrażnienia, nawilża skórę głowy i znosi swędzenie. Olej z czarnuszki można nakładać na całej długości włosów jak maskę, lub stosować jako serum zabezpieczające końcówki

Zobacz też: Oleje do włosów wysokoporowatych: który najlepiej odżywi i wygładzi kosmyki?

Olej z czarnuszki na twarz

Olej z czarnuszki jest również wykorzystywany w pielęgnacji skóry. Olej ten ma bardzo niski potencjał komedogenności, co oznacza że nie zapycha porów, ma natomiast właściwości antybakteryjne, dlatego łagodzi stany zapalne i zmniejsza trądzik. Olej z czarnuszki jest również polecany w przypadku alergii skórynych, wykazuje działanie antyhistaminowe, łagodzi podrażnienia oraz znosi świąd. Produkt ten jest polecany również przy pierwszych oznakach starzenia się skóry, zawiera antyoksydanty, wzmacnia i uelastycznia oraz zapobiega jej wysuszeniu. 

Olej z czarnuszki dla dzieci

Olej z czarnuszki jest też bardzo popularnym, naturalnym „suplementem” diety, który rodzice podają swoim pociechom. Dlaczego? Olej ten wzmacnia odporność, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a także antyalergicznie. Ponadto, olej z czarnuszki działa przeciwpasożytniczo (walczy z owsikami, tasiemcem) i udowodniono, że jest jednym z najskuteczniejszych w odrobaczaniu dzieci. 

Zobacz też: Olejek ylang ylang - "Kwiat kwiatów" na zdrowie, urodę i podniesiebie libido